Rusko nepovažuje zotrvanie sýrskeho prezidenta Asada pri moci za kľúčové

NETKY.SK • 3 November 2015, 15:16 • 2 min
Rusko nepovažuje zotrvanie sýrskeho prezidenta Asada pri moci za kľúčové

MOSKVA - Udržanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada pri moci nie je pre Rusko kľúčové. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes povedala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

slovakia

left justify in out

Na otázku, či zachrániť Asada je pre Rusko principiálna záležitosť, odpovedala: "Absolútne nie, nikdy sme to nepovedali," citovala ju agentúra Reuters.

"Nehovoríme, či by mal Asad odísť alebo zotrvať," dodala s tým, že o jeho osude by mali rozhodnúť samotní Sýrčania.

 

Asad navštívil 21. októbra Moskvu, kde sa poďakoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za vojenskú pomoc, ktorú Rusko poskytuje Sýrii. Putin na stretnutí svojho sýrskeho partnera ubezpečil, že Rusko je pripravené pomôcť Sýrii aj s politickým riešením krízy v krajine, ako aj spolupracovať s ostatnými svetovými veľmocami, ktoré si želajú mierové rozuzlenie zdĺhavého konfliktu.

 

Nemecká vláda si nedokáže predstaviť scenár, kde by sýrsky prezident zohrával vo svojej krajine úlohu v prechodnej vláde s plnohodnotnými výkonnými právomocami. Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí v Berlíne majú Nemci v tomto smere rovnaký názor ako mnohé krajiny v blízkovýchodnom regióne.

 

Ankara je pripravená akceptovať politické riešenie krízy v Sýrii, pri ktorom by Asad zostal symbolicky pri moci ešte pol roka, povedal minulý týždeň nemenovaný predstaviteľ tureckej vlády, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal, že "prípravy plánu na Asadov odchod sú v plnom prúde".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona