Rusko: Nepokoje v Missouri poukazujú na rasovú diskrimináciu

NETKY.SK • 25 November 2014, 21:39 • 2 min
Rusko: Nepokoje v Missouri poukazujú na rasovú diskrimináciu

MOSKVA - Násilné protesty na predmestí amerického St. Louis odrážajú tlejúce napätie v USA spojené s rasovou diskrimináciou, ktoré ohrozuje stabilitu krajiny.

slovakia

left justify in out

Vyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí pre ľudské práva Konstantin Dolgov to vyhlásil po tom, ako z mesta Ferguson v utorok hlásili najhoršie nepokoje od udalosti zo začiatku augusta, keď tu belošský policajt zastrelil 18-ročného neozbrojeného černocha. Najnovšie násilie vyvolalo rozhodnutie takzvanej veľkej poroty, že policajt nebude čeliť trestnému stíhaniu. Vo Fergusone ako aj v samotnom St. Louis výtržníci podpaľovali budovy a policajné autá, pričom najmenej 18 ľudí utrpelo zranenia a vyše 80 osôb skončilo v cele. Guvernér štátu Missouri Jay Nixon už v týždňovom predstihu vyhlásil výnimočný stav a zaktivizoval Národnú gardu, zatiaľ čo krátko po zverejnení pondelňajšieho rozhodnutia vyzýval obyvateľov na upokojenie prezident Barack Obama.

 

"Vývoj vo Fergusone a iných mestách upriamuje pozornosť na vážne výzvy pre americkú spoločnosť a jej stabilitu," povedal ruský diplomat, ktorého slová odvysielala štátna televízia. Išlo pritom o jednu z najostrejších zahraničných reakcií po tom, ako zábery násilia vo Fergusone priniesli spravodajské kanály na celom svete. Moskva tak zrejme vracia sústavnú kritiku zo strany USA týkajúcu sa stavu ruskej demokracie a ľudských práv ako aj politiky Ruska voči Ukrajine.

 

Všetky ruské štátom kontrolované televízne stanice začínali svoje spravodajské programy práve pouličným násilím vo Fergusone, ktoré hodnotili ako prejav rastúceho vzdoru verejnosti voči diskriminácii, nespravodlivosti a policajnej brutalite. "Rasová diskriminácia, rasové a etnické napätie sú veľkými výzvami pre americkú demokraciu, stabilitu a integritu americkej spoločnosti," povedal Dolgov. "Môžeme len dúfať, že americké orgány sa budú vážne zaoberať týmito záležitosťami a inými vážnymi výzvami na poli ľudských práv vo vlastnej krajine a prestanú... sa hrať na agresívneho mentora poúčajúceho iné krajiny, ako plniť ľudskoprávne štandardy."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona