Rusko nepodpíše zmluvu o obchode so zbraňami

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 09:27 • 2 min
Rusko nepodpíše zmluvu o obchode so zbraňami

MOSKVA - Rusko sa rozhodlo nepripojiť k zmluve OSN o obchode so zbraňami, pretože sa domnieva, že je príliš slabá.

slovakia

left justify in out

"Zvážili sme všetky klady a zápory a dospeli k záveru, že pre nás to nie je povinné," citovala dnes agentúra TASS riaditeľa odboru pre nešírenie zbraní a kontrolu zbrojenia ruského ministerstva zahraničných vecí Michaila Uľjanova, podľa ktorého zmluva navyše predstavuje pre jej signatárov "určité bremeno".

 

Uľjanov v tejto súvislosti upozornil na ustanovenie zmluvy, ktoré umožňuje meniť jej obsah prostredníctvom hlasovania. "Nikto nemôže predvídať, ako bude zmluva vyzerať za 20 alebo 30 rokov," povedal.

 

Táto zmluva, ako "väčšina ostatných dohôd", trpí podľa Uľjanova nedostatkami pokiaľ ide o jej uplatňovanie zo strany rozvojových krajín. "A práve tu budete treba vytvoriť tieto systémy (kontroly vývozu), pretože v západnej Európe, Rusku, Severnej Amerike a Európe už existujú. Takže my k tejto zmluve nemáme negatívny postoj, no nevidíme zmysel pripojiť sa k nej," uzatvoril Uľjanov.

 

Prvý globálna zmluva o obchode so zbraňami nadobudla účinnosť 24. decembra 2014. Valné zhromaždenie OSN ju prijalo 3. apríla 2013 po niekoľkých rokoch intenzívneho vyjednávania. Za bolo 154 štátov, proti hlasovali Irán, Severná Kórea a Sýria. Ďalších 23 krajín vrátane Ruska sa zdržalo hlasovania.

 

Doteraz ju podpísalo 130 krajín, 67 dokument aj ratifikovalo. Okrem Ruska zmluvu nepodpísali napríklad Čína, Jordánsko a Venezuela. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval všetky členské štáty, aby tak urobili do konca mája tohto roku.

 

Zmluva zaväzuje zúčastnené štáty, aby posúdili, či by vyvážané zbrane nemohli byť použité pri porušovaní ľudských práv alebo či by nemohli obísť medzinárodné embargo. Jej cieľom je tiež zabrániť, aby sa zbrane dostali do rúk extrémistov a organizovaného zločinu. Dokument stanovuje pravidlá pre malé a ľahké zbrane, veľkokalibrové zbraňové systémy, tanky, bojové vrtuľníky, vojnové lode, rakety a raketomety.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies