Rusko neovplyvňovalo americké prezidentské voľby, zhodli sa Google aj Facebook

NETKY.SK • 8 September 2017, 13:04 • 2 min
Rusko neovplyvňovalo americké prezidentské voľby, zhodli sa Google aj Facebook

LOS ANGELES - Google tvrdí, že nenašla žiadne stopy, ktoré by nasvedčovali zasahovaniu Ruska do amerických prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Google uviedla, že na základe prešetrovania neodhalila žiadne spojitosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že Moskva úmyselne zasahovala a manipulovala voľbami. Tieto informácie uverejnili potom, čo spoločnosť Facebook skontrolovala množstvo falošných stránok, ktoré síce viedli k Rusku, no v skutočnosti boli vykonané mimo federáciu.  

 
"Vždy monitorujeme zneužívanie alebo porušovanie našich pravidiel a nenašli sme žiadne dôkazy o tom, že by ruská strana zneužila volebnú kampaň na našich platformách," uviedla spoločnosť Google vo svojom štvrtkovom vyhlásení. Spoločnosť Facebook preverila všetky účty, ktoré uverejňovali rôzne reklamné spoty zamerané na ovplyvnenie verejnej mienky od júna 2015 do mája 2017.

 

Spoločnosť však neodhalila žiadne napojenie na ruskú federáciu. FB celú situáciu zhodnotil tak, že americkí zákonodarcovia konali v záveroch a obvineniach voči Rusku unáhlene. Spoločnosť Twitter, ktorá nasledovala Facebook, už svoju správu o zisteniach predložila osobitnému právnemu zástupcovi Robertovi Muellerovi, ktorý má vyšetriť údajný ruský zásah do volieb amerického prezidenta.
 
Tieto obvinenia zo strany USA výrazným spôsobom prispeli k ochladeniu vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou. Výsledkom čoho je aj vzájomné znižovanie diplomatov v krajinách. USA najnovšie nariadili zatvorenie konzulátu v San Franciscu, obchodné zastúpenie vo Washingtone a pobočku obchodného zastúpenia v New Yorku v reakcii na vynútené znižovanie amerického diplomatického personálu v Rusku, čo bolo zas ruskou odvetou za americké sankcie uvalené na Moskvu.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov opísal situáciu ako "zjavné porušenie medzinárodných noriem". Moskva už iniciuje súdne konanie, aby získala späť svoj majetok.

Rusko opakovane poprelo obvinenia, že by akýmkoľvek spôsobom zasahovalo do volebnej kampane. V rozhovore pre režiséra Olivera Stonea v júni ruský prezident Vladimir Putin obvinil USA z toho, že práve USA sa snažili ovplyvniť posledné prezidentské voľby, ktoré sa konali v Rusku v roku 2012 čí sa snažili bojovali proti ruskej opozícii.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona