Rusko nebude žiadať od Ukrajiny predčasné splatenie finančnej pomoci

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 11:55 • 2 min
Rusko nebude žiadať od Ukrajiny predčasné splatenie finančnej pomoci

MOSKVA - Rusko nebude žiadať od Ukrajiny predčasné splatenie pomoci v hodnote 3 miliardy USD (2,78 miliardy eur). Oznámil to dnes štátny tajomník ruského ministerstva financií Sergej Storčak.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters. Storčak dodal, že "Moskva nechce Kyjevu ešte viac skomplikovať život".

 

Rusko koncom roka 2013, teda ešte za vlády predchádzajúceho prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyča, poskytlo Kyjevu finančnú pomoc vo výške 3 miliardy eur, ktorej splatnosť sa skončí tento rok v decembri.

 

No už začiatkom januára 2015 sa v ruských médiách objavili správy, že Moskva bude od Ukrajiny pravdepodobne žiadať predčasné splatenie pomoci, keďže Kyjev porušuje viaceré podmienky spojené s jej poskytnutím.

 

"Vývoj ekonomickej a finančnej situácie Ukrajiny naznačuje, že viacero parametrov, ktoré sú súčasťou podmienok na poskytnutie úveru Ukrajine prostredníctvom odkúpenia dlhopisov, bolo porušených. Za takýchto okolností je veľmi pravdepodobné, že Rusko bude nútené žiadať od Ukrajiny v blízkej budúcnosti predčasné splatenie úveru v hodnote 3 miliardy USD," uviedol v januári ruský spravodajský server Sputnik s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Moskvy.

 

K podmienkam patrí aj klauzula, že štátny dlh Ukrajiny nesmie prekročiť 60 % hrubého domáceho produktu (HDP). Túto hranicu ale Kyjev podľa všetkého už prekročil, uviedol ešte vlani v septembri ruský minister financií Anton Siluanov.

 

V decembri 2013 sa ruský prezident Vladimir Putin a Janukovyč dohodli na znížení ceny plynu pre Ukrajinu zhruba o tretinu a zároveň na finančnej pomoci Kyjevu, v rámci ktorej Rusko plánovalo odkúpiť ukrajinské dlhopisy za 15 miliárd USD. Do konca decembra 2013 kúpili Rusi prvé eurobondy v hodnote 3 miliardy USD. Rusko pomoc schválilo po tom, ako Ukrajina v novembri 2013 nepodpísala asociačnú dohodu s Európskou úniou (EÚ).

 

Vo februári 2014 ale Ukrajinci Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sa prudko zhoršili. Rusko anektovalo polostrov Krym a na východe Ukrajiny sa začal konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies