Rusko nebude bojkotovať ZOH: Neprichádza to do úvahy

NETKY.SK • 4 December 2017, 15:33 • 2 min
Rusko nebude bojkotovať ZOH: Neprichádza to do úvahy

MOSKVA - Rusko nebude bojkotovať ZOH 2018 v prípade, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodne o plošnom zákaze štartu reprezentantov pod jeho vlajkou v Pjongčangu. Uviedol to hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v reakcii na špekulácie o možnom bojkote.

slovakia

left justify in out

"Neprichádza to do úvahy. Sme proti porušovaniu práv našich športovcov, ale zároveň zostávame verní olympijskej myšlienke, tak ako povedal prezident Putin. Je to jeho rozhodnutie," povedal Peskov.

 

MOV vyšetruje Rusko pre podozrenia zo štátom sponzorovaného dopingového systému vrátane zámeny vzoriek na ZOH 2014 v Soči, s ktorými prišiel vyšetrovateľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richard McLaren. Viac než dvadsiatka športovcov už dostala doživotné olympijské tresty.

 

Exekutíva MOV rozhodne v utorok, či povolí Rusom štartovať v Kórejskej republike jedine bez národných symbolov, ako sú vlajka či hymna. "Nemôže sa uplatňovať kolektívna vina, žiaden súd na svete by ju neakceptoval. Všetky základné práva boli porušené," vyhlásil ruský vicepremiér Vitalij Mutko.

 

Rusko bude vo švajčiarskom Lausanne zastupovať delegácia na čele so šéfom národného olympijského výboru (OKR) Alexandrom Žukovom.

 

Figuruje v nej aj krasokorčuliarka Jevgenija Medvedevová. Dvojnásobná majsterka sveta a najväčšia favoritka na zlato v Pjongčangu, ktorá sa momentálne zotavuje po zlomenine nohy, vystúpi aj pred MOV. Medzi dosiaľ potrestanými Rusmi nie sú krasokorčuliari, Medvedevová mala v čase ZOH 2014 štrnásť rokov a súťažila na mládežníckej úrovni.

 

Na kľúčovom stretnutí sa zúčastní aj vedúci antidopingovej komisie, ktorú zriadil prezident Putin, Vitalij Smirnov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona