Rusko nasadilo v Sýrii svoje najmodernejšie prieskumné lietadlo

NETKY.SK • 18 Február 2016, 16:31 • 2 min
Rusko nasadilo v Sýrii svoje najmodernejšie prieskumné lietadlo

WASHINGTON - Rusko po prvý raz nasadilo v Sýrii prieskumné a pozorovacie lietadlo typu TU-214R, ktoré podľa americkej stránky theaviationist.com patrí k najmodernejším svojho druhu vo výzbroji letectva Ruskej federácie.

slovakia

left justify in out

Stroj pristál na sýrskej základni Lázikíja pred niekoľkými dňami, tvrdia americkí činitelia. Tento krok prichádza v čase, keď Moskva zosilňuje svoje letecké útoky na severozápade Sýrie, kde podľa odhadov Washingtonu zhadzuje 100 bômb denne, pričom ju Západ obviňuje i z náletov na civilistov.


O pláne nasadiť toto lietadlo v Sýrii ako prvá referovala zmienená webová stránka, ktorá mapuje aktivity vojnových lietadiel v celosvetovej škále. Lietadlo je podľa predmetnej webstránky schopné svojimi špičkovými radarmi a senzormi vystopovať ukryté alebo kamuflážou maskované ciele.


Americkí predstavitelia odmietli špecifikovať technologické detaily lietadla, zdôraznili však, že jeho vybavenie je vysoko sofistikované. TU-214R dokáže monitorovať elektronické signály a komunikáciu nepriateľských síl, a to aj vrátane pohybu amerických lietadiel operujúcich v Sýrii.


The Aviationist popísal tento stroj ako "pokročilé špionážne lietadlo" s "radarovým systémom a elektrooptickými senzormi použiteľnými za každého počasia na vyhotovenie záberov rozľahlých častí zemského povrchu". Podľa webstránky bolo toto lietadlo predtým spozorované aj na Kryme.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies