Rusko napriek sankciám bohatne

NETKY.SK • 18 August 2022, 10:46 • 2 min
Rusko napriek sankciám bohatne

MOSKVA - Protiruské sankcie Európskej únie mali zlikvidovať ruskú ekonomiku a prinútiť tak prezidenta Putina ukončiť vojnu na Ukrajine. Ani jedno z toho sa však doteraz nestalo.

slovakia

left justify in out

A žiaľ, vyzerá to tak, že Európe spôsobujú prijaté sankčné balíky omnoho viac škôd ako samotnému Rusku. Rusko pocítilo sankcie v automobilovom a IT sektore, ktoré boli najviac prepojené so Západom, na plyne a rope však bohatne, a to napriek tomu, že vyváža menšie množstvá oboch komodít do krajín Európskej únie. 

 

Z domova: Igor Matovič chce zvýšiť platy zdravotným sestrám, má ísť o ospravedlnenie za vlády Smeru

 

img

 

Medzinárodná energetická agentúra už v júni upozorňovala, že je len veľmi ťažké  potrestať Moskvu za vojnu na Ukrajine zákazom ruského exportu do krajín EÚ, pretože sa toto rozhodnuztie vracia Európe ako bumerang. Zjavne sa nemýlili, Reuters na svojej stránke zverejnila dokument ruského ministerstva hospodárstva.

V tom sa uvádza, že sa predpokladá, že Rusko zaznamená v tomto roku príjmy z exportu energií na úrovni 337,5 miliardy USD (332,05 miliardy eur). V porovnaní s rokom 2021 to znamená zvýšenie príjmov o 38 %. 

 

Čo sa týka príjmov z exportu energií v budúcom roku, tie by sa mali znížiť, stále by však mali byť vyššie, než v roku 2021. Ministerstvo odhaduje, že v roku 2023 dosiahnu príjmy z vývozu energií 255,8 miliardy USD, zatiaľ čo v roku 2021 dosiahli 244,2 miliardy USD.

 

img

Zdroj: Reuters


Čínsky dovoz ruskej ropy a paliva vzrástol v máji o takmer štvrť milióna barelov denne, čo po prvýkrát prekonalo 2 milióny barelov denne, pričom India zaujala v posledných mesiacoch miesto Nemecka ako číslo dva pre ruské dodávky. 


„Vývoz ruskej ropy zostáva na zvýšených úrovniach, keďže domácu rafinérsku činnosť obmedzujú nižšie dodávky produktov," uviedla IEA, zoskupenie 31 prevažne priemyselných krajín.

 

Prečítajte si aj: Biden sa musí prestať báť Putina, pomoc Ukrajine stále nie je dostatočná



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies