Rusko nájde alternatívne trasy na prepravu pomoci pre Sýriu

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:02 • 2 min
Rusko nájde alternatívne trasy na prepravu pomoci pre Sýriu

MOSKVA - Rusko bude pokračovať v dodávkach "humanitárnej pomoci" pre Sýriu a bude ju tam prepravovať alternatívnymi trasami - mimo Bulharska a Grécka, ktoré jeho žiadosti o využitie svojho vzdušného priestoru zamietli. Uviedol to dnes pre agentúru TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

slovakia

left justify in out

"Je jasné, že nájdeme alternatívne trasy," vyhlásil. Nespresnil však krajiny, ktorých vzdušný priestor budú teraz ruské lietadlá využívať.

 

Riabkov súčasne vyjadril ľútosť, že niektoré štáty sa "pod tlakom Washingtonu a Bruselu, kde sídlia hlavné štáby NATO a EÚ, vzďaľujú od toho, čo by som označil za ich medzinárodnú povinnosť, teda od poskytnutia vzdušného priestoru na prelety lietadiel plniacich humanitárne úlohy".

 

Riabkov skonštatoval, že medzinárodné spoločenstvo vie o humanitárnej situácii v Sýrii. "Brániť praktickými krokmi v činnosti vedúcej k zlepšeniu situácie a súčasne deklaratívne vyjadrovať obavy o osud Sýrčanov je pokrytectvo," upozornil ruský diplomat.

 

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie od začiatku vojenského konfliktu vypravilo do Sýrie viac ako 1100 ton potravín, liekov a ďalších nevyhnutných vecí, dodala agentúra TASS. Tieto lietadlá súčasne z oblasti bojov do bezpečia evakuovali vyše 1000 občanov Ruska, Ukrajiny, Bieloruska, Spoločenstva nezávislých štátov a Európy.

Začiatkom tohto týždňa grécke ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že dostalo z USA žiadosť, aby neumožnilo ruským lietadlám využiť počas letov do Sýrie vzdušný priestor nad Gréckom. Atény teraz tvrdia, že Rusko si vybralo trasu ležiacu južne od Grécka.

 

Svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá v rovnakom čase uzavrelo aj Bulharsko, ktoré vyjadrilo "vážne pochybnosti ohľadom nákladu lietadiel, čo bol dôvod na odmietnutie (žiadosti)," spresnila v utorok hovorkyňa bulharského ministerstva zahraničných vecí.

 

Rusko totiž na prelome týždňa deklarovalo, že nikdy neskrývalo, že s cieľom bojovať proti terorizmu dodáva vojenskú techniku vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Znepokojenie Spojených štátov i ďalších krajín vyvolali cez víkend práve správy o zvyšujúcej sa ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii. Tieto obavy živia aj fotografie ruských vojakov, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach a ktoré ich zachytávajú v zbroji v Sýrii, kde údajne bojujú proti Islamskému štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies