Rusko na žiadosť Turecka odvolalo prieskumný let v rámci Otvoreného neba

NETKY.SK • 12 Október 2015, 14:20 • 2 min
Rusko na žiadosť Turecka odvolalo prieskumný let v rámci Otvoreného neba

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany vyhovelo žiadosti Turecka a odvolalo prieskumný let nad časťou tureckého územia.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes v Moskve pred novinármi hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov. Let sa mal uskutočniť v rámci operácie Otvorené nebo.

 

Ako spresnil ruský hovorca, ruské lietadlo typu An-30B malo počas letu využiť letiská Eskišehir na severozápade Turecka a Diyarbakir v prevažne Kurdmi obývanej oblasti na východe krajiny.

 

Turecká strana svoju žiadosť o odklad letu zdôvodnila bezpečnostnou operáciou súvisiacou so sobotňajším bombovým útokom v Ankare, ktorý sa odohral tesne pred začiatkom mierového zhromaždenia a ktorý si vyžiadal životy najmenej 97 ľudí a stovky zranených.

 

Dohoda Otvorené nebo nadobudla platnosť 1. januára 2002. Umožňuje pozorovacie lety nad územím 34 štátov s cieľom podporovať otvorenosť a transparentnosť brannej moci a vojenských aktivít. Rusko dohodu ratifikovalo v máji 2001.

 

Každý stroj, letiaci v rámci programu Otvorené nebo, je vybavený optickými, infračervenými a radarovými senzormi. Pomocou nich získava snímky, ktoré môžu všetky signatárske strany využívať pri monitorovaní dodržiavania dohôd o kontrole zbraní, dodáva RIA Novosti. Každý monitorovaný štát má možnosť recipročne vykonať rovnakú misiu v krajine, ktorej lietadlo monitorovalo jeho územie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona