Rusko na rokovania o Sýrii pozýva zástupcov Trumpovej administratívy

NETKY.SK • 17 Január 2017, 11:10 • 2 min
Rusko na rokovania o Sýrii pozýva zástupcov Trumpovej administratívy

MOSKVA - Moskva na nadchádzajúce rokovania o urovnaní konfliktu v Sýrii, ktoré sa uskutočnia v kazašskej Astane, pozýva aj zástupcov vlády nastupujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa. Informoval o tom dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý dodal, že Rusko Trumpa nabáda, aby sa vo svojom úrade sústredil na boj s terorizmom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lavrov uviedol, že ruskí a americkí experti by v Astane mohli začať diskusiu o boji s terorizmom v Sýrii. Šéf ruskej diplomacie vyjadril nádej, že americká strana tento návrh prijme. Dodal, že rokovania v Astane budú prvou príležitosťou na diskusiu o účinnejšom boji proti terorizmu v Sýrii.

 

Ruský minister súčasne v menej svojej krajiny vyslovil očakávanie, že spolupráca pri urovnávaní krízy v Sýrii bude s Trumpovou administratívou účinnejšia, než bola v prípade vlády odchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu.

 

Lavrov tiež pripomenul, že Trump označil boj s terorizmom za jednu z priorít svojho pôsobenia v Bielom dome. Zároveň poznamenal, že Rusko a USA spolupredsedajú medzinárodnej skupine na podporu Sýrie, ktorá "nebola rozpustená".

 

Usporiadať mierové rokovania o Sýrii v Astane navrhol pred časom ruský prezident Vladimir Putin po dohode so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa Putinových predstáv by tieto rokovania mali byť doplnením mierového procesu v Ženeve.

 

Očakáva sa, že schôdzka v Astane sa uskutoční 23. januára. Rokovania v Ženeve sú naplánované na 8. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies