Rusko na najvyššom súde OSN odmietlo obvinenia Kyjeva z podpory vojny v Donbase

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 15:39 • 2 min
Rusko na najvyššom súde OSN odmietlo obvinenia Kyjeva z podpory vojny v Donbase

AMSTERDAM - Tvrdenia Kyjeva pred najvyšším súdom OSN o tom, že sa Rusko zúčastňuje na ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny, sú nepodložené. Na pôde Medzinárodného súdneho dvoru (ICJ) v holandskom Haagu to dnes vyhlásil ruský právnik Roman Kolodkin, podľa ktorého pre takéto obvinenia neexistuje právny základ.

slovakia

left justify in out

Ukrajina obvinila Rusko z údajného poskytovania zbraní a financovania proruských separatistov na východe Ukrajiny, čo je v rozpore s konvenciou OSN o boji proti financovaniu terorizmu. Kolodkin však vyhlásil, že udalosti v Donbase predstavujú vnútorný ozbrojený konflikt, a nie terorizmus. Zároveň požiadal súd, aby predkladané obvinenia Kyjeva zamietol.

 

Povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny vypuklo pred troma rokmi v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča počas masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom.

 

Moskva, ktorá Janukovyčovo zosadenie považuje za Západom podporovaný štátny prevrat, neústupne trvá na tom, že separatistom z Donbasu nedodáva zbrane, hoci podporuje príčinu ich boja proti ukrajinským vládnym silám a dodáva na východ Ukrajiny humanitárnu pomoc. Ukrajina obviňuje Rusko z vedenia zástupnej vojny.

Riaditeľ oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí pre nové hrozby Iľja Rogačov pred sudcami ICJ uviedol, že v deň, keď bolo v lete 2014 zostrelené civilné dopravné lietadlo malajzijských aerolínií, sa na východe Ukrajiny nachádzalo najmenej 17 samohybných protilietadlových systémov Buk ukrajinských ozbrojených síl, informovala agentúra TASS.

 

Ohľadom katastrofy linky MH17, z ktorej Ukrajina viní Rusko, Rogačov poznamenal, že "vyšetrovanie stále pokračuje". Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil v Doneckej oblasti 17. júla 2014, pričom zahynulo všetkých 298 osôb na palube pochádzajúcich z desiatich rôznych krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona