Rusko musí mučenému Čečencovi zaplatiť bolestné 55.000 eur

NETKY.SK • 21 Január 2011, 08:23 • 2 min
Rusko musí mučenému Čečencovi zaplatiť bolestné 55.000 eur

Rusko musí mučenému Čečencovi zaplatiť bolestné 55.000 eur

slovakia

left justify in out

img

Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu dnes opätovne odsúdil Ruskú federáciu za aplikáciu brutálneho mučenia v Čečensku. Súčasne zaviazal vládu v Moskve k úhrade bolestného vo výške 55.000 eur žalobcovi, ktorý sa v októbri 2003 vo veku 30 rokov stal doma terčom únosu asi 30 maskovaných ozbrojencov v ruských uniformách.
      Podľa vlastných slov ho potom po viac ako dva týždne zadržiavali v priestoroch neďaleko sídla ruského armádneho veliteľstva v Groznom.
      Ako sa konštatuje v rozsudku ESĽP, muža opakovane brutálne mučili, okrem iného s využitím elektrošokov a úderov palicou, nútili ho vdychovať jedovaté plyny a zavesili ho na hodiny za ruky. Na slobodu sa dostal až po tom, čo jeho príbuzní zaplatili ruským vojakom "výkupné" vo výške 1500 dolárov.
      Čečenec mal následne veľké zdravotné problémy, ktoré súviseli s mučením, konštatoval ESĽP s odvolaním sa na lekárske posudky. Trpel na poruchy dýchania, narušenia rovnováhy, prudké bolesti hlavy a nevoľnosť.
      Za priťažujúcu okolnosť považuje ESĽP fakt, že ruská strana nepodnikla pre vyšetrenie tohto prípadu žiadne efektívne kroky. Páchatelia tak do dnešného dňa nie sú identifikovaní. Navyše ruská vláda odmietla poskytnúť štrasburskému súdu podklady z vyšetrovania, k čomu ju zaväzuje európska konvencia o ľudských právach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies