Rusko možno pozastaví dovoz bezlaktózových mliečnych produktov z EÚ

NETKY.SK • 17 Jún 2015, 18:09 • 2 min
Rusko možno pozastaví dovoz bezlaktózových mliečnych produktov z EÚ

MOSKVA - Rusko uvažuje nad pozastavením dovozu bezlaktózových mliečnych výrobkov z Európskej únie. Tie nespadajú pod potravinové embargo, ktoré Moskva zaviedla minulý rok ako odvetu za sankcie západných krajín voči Moskve.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom ruská agentúra TASS, ktorá sa odvolala na článok v denníku Kommersant. Dôvodom je fakt, že viaceré krajiny Európskej únie vyvážajú do Ruska pod označením bezlaktózové mliečne produkty veľký objem syrov.
     

Na sprísnenie pravidiel pri dovoze bezlaktózových mliečnych produktov z EÚ vyzval úrad na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor. Úrad reagoval na sťažnosti združenia ruských producentov mlieka a mliečnych výrobkov Sojuzmoloko. To oznámilo, že od marca tohto roka Francúzsko, Taliansko a iné krajiny Európskej únie mimoriadne zvýšili export bezlaktózových mliečnych produktov do Ruska. 
     

Zatiaľ čo napríklad Francúzsko vyviezlo do Ruska v prvých dvoch mesiacoch roka 78,4 tony takýchto produktov, v marci zaznamenalo Rusko dovoz takto označených produktov až v objeme 304 ton. V apríli dovoz predstavoval 120,6 tony. Taliansko za prvé dva mesiace dodalo na ruský trh 30 ton týchto produktov, v marci to už bolo 50 ton a apríli 49 ton.
     

Rusko zaviedlo embargo na dovoz potravín z EÚ a iných západných krajín v auguste minulého roka ako odvetu za sankcie Západu voči Moskve. Sankcie boli reakciou na anexiu polostrova Krym a neskôr postoj Kremľa k situácii na východe Ukrajiny. Ruské embargo, ktoré predbežne platí jeden rok, zahrňuje mäso, ryby, zeleninu, ovocie, morské produkty, mlieko a mliečne výrobky. Spočiatku na zozname embargovaných výrobkov boli aj bezlaktózové mliečne produkty, tie však Rusko v krátkom čase po uvalení embarga spolu s ďalšími špeciálnymi potravinami zo zoznamu stiahlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies