Rusko môže potraviny z Turecka nahradiť, vláda zatiaľ o embargu nerokuje

NETKY.SK • 26 November 2015, 10:06 • 2 min
Rusko môže potraviny z Turecka nahradiť, vláda zatiaľ o embargu nerokuje

MOSKVA - Moskva by mohla nahradiť potraviny z Turecka dovozom z iných krajín, uviedol ruský minister poľnohospodárstva Alexander Tkačev. Vláda však o zavedení potravinového embarga zatiaľ nediskutuje, uviedol pre agentúru TASS zdroj z ruskej vlády.

slovakia

left justify in out

"V súvislosti s Tureckom vláda o potravinovom embargu nerokuje," reagoval vládny zdroj na otázku TASS, či Moskva neuvažuje po zostrelení ruského bojového lietadla tureckou armádou aj o takomto kroku. V utorok 24. novembra turecká stíhačka F-16 zostrelila ruské bojové lietadlo Su-24. To dopadlo na územie Sýrie. Turecko incident vysvetľuje tým, že ruský stroj nereagoval na varovania o narušení vzdušného priestoru, čo Rusko odmieta.

 

Moskva sľubuje odvetné opatrenia, z ktorých niektoré už začala realizovať. Viaceré cestovné kancelárie zrušili zájazdy do tureckých letovísk až do konca roka a turistom ponúkajú náhradné destinácie. K tomu minister poľnohospodárstva Tkačev uviedol, že Rusko by mohlo nahradiť prípadný dovoz potravín z Turecka, najmä zeleniny, a to z krajín ako Izrael, Irán a Maroko.

"Zelenina z Turecka sa na objeme ruského dovozu podieľa 20 %. Tento dovoz, najmä paradajok, sa bude dať nahradiť dovozom zeleniny z Iránu, Maroka, Izraela, Azerbajdžanu či Uzbekistanu," povedal Tkačev, pričom dodal, že Ankara vyváža do Ruska vyše 360.000 ton paradajok. Okrem toho uviedol, že v prípade potreby bude môcť Rusko nahradiť aj turecké citrusové plody dovozom z krajín ako Maroko, Južná Afrika, Čína, Argentína, Izrael alebo Gruzínsko.

 

Podľa údajov ministerstva vyviezlo Turecko v roku 2014 do Ruska potraviny a poľnohospodárske komodity v hodnote 1,7 miliardy USD (1,61 miliardy eur). Za 10 mesiacov tohto roka dodalo na ruský trh potraviny zhruba za 1 miliardu USD, čo medziročne predstavuje pokles o 20 %. Okrem paradajok a citrusových plodov vyváža Turecko do Ruska vo väčšej miere hrozno a iné ovocie, ďalej ryby a cukrovinky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies