Rusko možno predĺži zákaz vývozu obilia až do júla 2011

NETKY.SK • 1 Október 2010, 11:54 • 2 min
Rusko možno predĺži zákaz vývozu obilia až do júla 2011

Rusko možno predĺži zákaz vývozu obilia až do júla 2011

slovakia

left justify in out

img

Rusko môže predĺžiť zákaz vývozu obilia až do júla 2011, uviedol ruský Viktor Zubkov. Tlačová agentúra RIA Novosti citovala Zubkovove slová, že nie je možné obnoviť export.
      Ceny pšenice prudko vyskočili na trhoch po celom svete potom, ako Rusko v auguste oznámilo, že v dôsledku rekordného sucha a požiarov zakázalo jej export. Podľa Zubkova tohtoročná žatva neprekoná 66 miliónov ton, pričom v Rusku sa ročne spotrebuje 77 miliónov obilia.
      Jeho slová protirečia vyhláseniam prezidenta Dmitrija Medvedeva, že Rusko možno zruší zákaz, keď sa s konečnou platnosťou spočíta tohtoročná úroda. Premiér Vladimir Putin už dávnejšie pripustil možnosť predĺženia zákazu dovtedy, kým ďalšia žatva nezabezpečí stabilitu ruského trhu.
      Vlani bolo Rusko tretím najväčším vývozcom pšenice na svete. Ruský zväz pestovateľov obilia pred augustovým vyhlásením zákazu predpokladal, že vývoz pšenice z krajiny tento rok klesne na 15 miliónov ton z 21,4 milióna ton v minulom roku.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies