VIDEO Rusko má najsilnejšiu jadrovú ponorku, pokorila ňou aj Ameriku!

NETKY.SK • 2 December 2017, 15:00 • 2 min
VIDEO Rusko má najsilnejšiu jadrovú ponorku, pokorila ňou aj Ameriku!

MOSKVA – Rusko zaviedlo do výzbroje novú triedu ponoriek, ktoré môžu zničiť akékoľvek mesto vo vzdialenosti 9,3-tisíc kilometrov.

slovakia

left justify in out

Informoval britský The Daily Mail. V momente, keď ruská armáda sprevádzkuje ponorku s názvom "Knieža Vladimir", stane sa z nej najsilnejšia zbraň loďstva s balistickými raketami pre jadrové odstrašovanie.

 

"Knieža Vladimir" môže vypustiť až 20 medzikontinentálnych balistických striel a je schopná sa potopiť do hĺbky 400 metrov, takže sa dokáže stratiť a uniknúť prakticky každému radaru.

 

Podľa ruských štátnych médií bude do roku 2025 vybudovaných ďalších osem ponoriek triedy Borej. Ponorky budú schopné vypustiť z 96 až 200 hlavíc o sile 150 kiloton. Čo je desaťkrát viac, než bola sila bomby, ktorú Američania zhodili v roku 1945 na Hirošimu.

 

Knieža Vladimir bol slávnostne vypustený do vody v Severodvinsku, mieste, kde počas studenej vojny vznikla väčšina sovietskych jadrových ponoriek. S jej výstavbou začali v júli 2012. Predpokladá sa, že do zostavy Severnej flotily sa zaradí v priebehu budúceho roka. Ponorky Borej budú taktiež vybavené medzikontinentálnymi balistickými raketami Bulava.

 

Američania sa na Rusov nechytajú, tí vlastnia ponorky triedy Ohio vybavené 24 raketami, ktorých dostrel je maximálne 7 800 kilometrov. A navyše nemôžu dosiahnuť takú veľkú hĺbku ponoru ako Knieža Vladimir.

 

Veliteľ ruského námorníctva admirál Vladimir Korolev informoval, že stavba ponoriek Borej je nevyhnutná pre zachovanie vysokej úrovne vybavenia zoskupených strategických ponoriek Tichooceánskej a Severnej flotily.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona