Rusko má dôvod, prečo neveriť západným partnerom

NETKY.SK • 4 Február 2020, 10:04 • 2 min
Rusko má dôvod, prečo neveriť západným partnerom

MOSKVA – Člen nemeckého spolkového snemu Alexander Noah v komentári nadchádzajúcich rozsiahlych cvičení NATO pod názvom "Obranca Európy", vyjadril nepopulárne stanovisko, ktoré pretrváva v západných politických kruhoch - Severoatlantická aliancia je agresorom voči Rusku, zatiaľ čo Moskva je v obrannom postavení.

slovakia

left justify in out

Politik zdôraznil, že NATO pokračuje v rozširovaní smerom na východ a približuje sa k ruským hraniciam čim provokuje prezidenta a vrchného veliteľa Vladimíra Putina na tvrdú reakciu. Deje sa to aj napriek "prísľubom západných vodcov v roku 1990 prezidentovi ZSSR Michailovi Gorbačovovi, ktoré sa ukázali ako klamstvá a podvody".

 

Nemecký poslanec je zároveň presvedčený, že odmietnutie ZSSR v tom čase o zdokumentovanie stratégie nerozširovania NATO východne od Nemecka po zjednotení NDR a FRG, sa "stalo neodpustiteľnou chybou sovietskeho vedenia, ktoré sa stalo menej schopným počas pôsobenia Gorbačova".

 

Politik tiež zdôrazňuje, že "vojenská prítomnosť USA v Európe dosiahla rekordnú úroveň od konca studenej vojny, a teda sú ohrození aj samotní obyvatelia európskych krajín".

 

Publikované archívne dokumenty potvrdzujú skutočnosť, že Západ neočakával súhlas od Moskvy so zjednotením Nemecka bez akýchkoľvek bezpečnostných podmienok. Stalo sa to napriek tomu a dokonca aj francúzsky prezident Francois Mitterrand v rozhovore s Gorbačovom 25. mája 1990 otvorene naznačil "potrebu nastoliť otázku zrušenia vojenských blokov a dosiahnuť pre zjednotené Nemecko štatút územia bez jadrových zbraní". 

 

Teraz je jasné, že NATO nielenže nestratilo pozície, ale výrazne sa rozšírilo smerom na východ, do bývalých socialistických republík a pobaltských štátov rozpadnutého Sovietskeho zväzu.

 

V Bonne aj vo Washingtone bol Gorbačov opakovane ubezpečovaný, že Severoatlantická aliancia nebude zahŕňať krajiny východnej Európy do svojho spoločenstva, no skutočnosť sa má inak.

 

Ministerstvo obrany Ruskej federácie bude pozorne sledovať cvičenia americkej armády vo východnej Európe, a je plne pripravené okamžite reagovať.

       

            




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies