Rusko kritizuje pomalý postup proti teroristom v Sýrii, boj USA má byť len imitácia

NETKY.SK • 10 December 2015, 12:31 • 2 min
Rusko kritizuje pomalý postup proti teroristom v Sýrii, boj USA má byť len imitácia

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že svetové veľmoci sa ešte stále nedohodli na zoznamoch sýrskej opozície a teroristických skupín, čo je jedna z kľúčových podmienok pre začatie komplexného mierového procesu v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová dnes na brífingu v Moskve uviedla, že tempo práce na zozname opozičných skupín, ako aj zoskupení "teroristov", ktorý má byť predložený na rokovaniach s Damaskom, nie je také, aké sa predpokladalo po nedávnej schôdzke vo Viedni.

 

Pokiaľ ide o boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), Zacharovová uviedla, že koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá podniká nálety v Sýrii a Iraku, "len imituje" boj proti islamistom. Tento neefektívny postup a boj - bez ohľadu na účasť viacerých západných štátov v koalícii - podľa Ruska len prehlbuje problém s IS. Napriek tomu si Rusko teraz veľa sľubuje od Británie, Francúzska a Nemecka, ktoré sa rozhodli pripojiť do boja proti IS, dodala hovorkyňa.

 

Pripomenula tiež, že Rusko západným partnerom navrhlo, aby predostreli spravodajské informácie vzťahujúce sa na objekty IS, ale odpovede boli, "slušne povedané, vyhýbavé"Zacharovová kritizovala, že USA za rok, čo podnikajú nálety na pozície IS, ani raz neinformovali o spozorovaní alebo zásahu kolóny cisternových áut pašujúcich ropu, pričom peniaze získané z jej predaja slúžia aj na financovanie IS. Podľa ruskej hovorkyne USA neurobili nič pre to, aby pašovanie prekazili.

 

Z tohto dôvodu sa vyslovila za to, aby táto koalícia zverejnila svoju koncepciu boja proti terorizmu v Iraku a Sýrii. "Pochopiť, kde (jednotlivé) štáty konajú v rámci koalície a kde v záujme vlastných cieľov, je takmer nemožné," vysvetlila. Podľa jej slov by "nebolo zlé", keby svet oboznámili so svojou koncepciou toho, čo koalícia v regióne podniká. Upozornila tiež, že Rusko považuje za veľmi reálne, že IS si vytvorí z Afganistanu svoju novú baštu - "druhý front".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona