Rusko krádež vzorca vakcíny Sputnik V odmieta. Britom odporučili návštevu psychológa

NETKY.SK • 11 Október 2021, 21:07 • 2 min
Rusko krádež vzorca vakcíny Sputnik V odmieta. Britom odporučili návštevu psychológa

MOSKVA – Prezidentský tlačový tajomník Dmitrij Peskov reagoval na článok v The Sun, v ktorom Briti obviňujú ruských vývojárov z krádeže vzorca vakcíny od AstraZeneca.

slovakia

left justify in out

„Noviny The Sun sú veľmi dobre známe ako hlboko nevedecké noviny. Nuž, asi takto sa k týmto publikáciám aj správame,“ povedal Peskov. Ešte v apríli riaditeľ centra Gamalea Alexander Gintsburg označil obvinenia z krádeže formuly za najzábavnejší mýtus o Sputniku V.

 

img

 

„Novinári britského bulvárneho denníka Sun, ktorí písali o údajnej ruskej krádeži západného očkovacieho prípravku proti koronavírusu Ruskom, sa musia podrobiť psychologickému vyšetreniu a zamestnancov MI-6 treba prepustiť kvôli strate profesionálnej spôsobilosti,“ povedal pre agentúru RIA Novosti zástupca Štátnej dumy, bývalý vedúci Rospotrebnadzoru, akademik Ruskej akadémie vied Gennadij Oniščenko. Dodal, že taký typ vakcíny, akým je Sputnik V, bol vyvinutý v Rusku už v roku 2012.

 

Noviny Sun s odvolaním sa na zdroje napísali, že Rusko údajne ukradlo očkovaciu látku AstraZeneca a použilo ju na vývoj Sputniku V.

 

Súvisiaci článok: Vážne obvinenie! Rusko vraj ukradlo vzorec vakcíny proti COVID-19

 

„Maketa tohto typu vakcíny bola vyvinutá v roku 2012, keď sa u nás objavil MESR – Stredne východný respiračný syndróm. Ide o takzvaný typ vektorových vakcín,“ povedal Oniščenko. Podľa neho tento druh vtedy vyvinutej vakcíny jednoducho nebol uvedený do testovacieho štádia, pretože o ňu nebola núdza.

 

img

 

„Stagnujúci, nijako sa neprejavujúci MI-6, sa rozhodol zverejniť tieto falošné informácie. A ak im niečo niekto kradne, nech sa vysporiadajú s nimi,“ poznamenal odborník.

 

„To je úplný nezmysel. Inštitút Gamalea má viac ako 60 rokov skúseností s vývojom vakcín na báze adenovírusu. Ešte treba zistiť, kto čo komu ukradol,“ uviedol pre agentúru RIA Novosti senátor a vyznamenaný doktor Ruskej federácie Vladimír Krugly. Zdôraznil, že ústav má vlastnú zavedenú základňu pre tvorbu vakcín, „nemá pre nich zmysel kradnúť tajomstvá iných“.

 

Ministerstvo zdravotníctva Ruska v auguste 2020 zaregistrovalo prvú očkovaciu látku na svete na prevenciu COVID-19, vyvinutú Výskumným centrom Gamalea, ktorú nazvala Sputnik V. Začiatkom mája sa dozvedelo o registrácii štvrtej ruskej vakcíny Sputnik Light

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies