Rusko je pripravené sprístupniť dokumenty k Sputniku V

NETKY.SK • 4 Október 2021, 11:42 • 2 min
Rusko je pripravené sprístupniť dokumenty k Sputniku V

MOSKVA - Ruský minister zdravotníctva prisľúbil, že kompletné dokumenty bude mať WHO k dispozícii už do dvoch týždňov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výhrady Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) k ruskej vakcíne Sputnik V sa netýkali samotnej očkovacej látky, ale sprievodných dokumentov. V pondelok to uviedol ruský minister zdravotníctva Michail Muraško, informovala agentúra TASS. Rusko je podľa ministra pripravené tieto dokumenty predložiť.

 

Chýbajúca dokumentácia

"K výrobku neboli žiadne výhrady; boli však otázky k spisom," povedal Muraško. Minister vysvetlil, že ku každému farmaceutickému výrobku sa vytvorí súbor dokumentov, ktorý posúdia odborníci. Tí na základe týchto podkladov vydajú konečný úsudok.

 

img

 

Úrady majú podľa Muraška potrebné dokumenty pripravené a mali by ich odovzdať v priebehu 1,5 týždňaMuraško v sobotu oznámil, že v súvislosti s registráciou vakcíny Sputnik V organizáciou WHO boli odstránené všetky bariéry a je potrebné dokončiť len administratívu, napísala agentúra Reuters. WHO sa k vyjadreniu zatiaľ nevyjadrila.

 

Prečítajte si tiež: Európska lieková agentúra neodporúča núdzové použitie vakcíny Sputnik V

 

Bezpečnosť Sputniku V je otázna

Ruská vakcína neprešla schvaľovacím procesom ani v rámci EÚ, kde očkovaciou látku posudzuje Európska lieková agentúry (EMA). Dôvodom bolo z ruskej strany nedodanie potrebnej dokumentácie na analýzu. Tie však Moskva napriek opakovanému naliehaniu odignorovala. EMA zároveň členské štáty vyzvala, aby Sputnik V nepoužívali ani na núdzové použitie, pretože agentúra nemá potrebné dáta o zaočkovaných ľuďoch. Všetko je neznáme.

 

img

 

Podobný scenár sa zopakoval aj na Slovensku, kedy sa Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) snažil preveriť bezpečnosť a účinnosť ruskej vakcíny. Z ruskej strany nedostal kompletnú dokumentáciu, preto nevedel vyhodnodiť jej parametre a vylúčiť prípadné riziká. Na Slovensku bol Sputnik V schválený na dočasné použitie.

 

Očkovanie sa pre nezáujem verejnosti po pár mesiacoch skončilo a desiatky tisíc vakcín vláda buď predala, alebo darovala krajinám, ktoré o ruskú vakcínu prejavili záujem. V rámci EÚ je Maďarsko jedinou krajinou, kde sa Sputnikom V očkuje. 

 

 

Mohlo by vás zaujímať: EMA spustila predbežné hodnotenie ruskej vakcíny Sputnik V




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies