Rusko je pripravené obnoviť s USA spoluprácu v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 24 September 2015, 15:10 • 2 min
Rusko je pripravené obnoviť s USA spoluprácu v boji proti terorizmu

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že Rusko je pripravené obnoviť s USA dialóg o boji proti terorizmu. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na interview, ktoré jej poskytol riaditeľ odboru ministerstva pre nové výzvy a hrozby Iľja Rogačov.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov Rusko v otázke obnovenia kontaktov vo sfére boja proti terorizmu zaznamenalo "slabé signály" zo strany Washingtonu. Dodal, že Rusko je otvorené posúdeniu okruhov spolupráce v tejto oblasti, a to aj po línii rezortov diplomacie.

 

Náznak zmeny amerického postoja Rogačov spája s tým, že v Spojených štátoch "dochádza k uvedomeniu si", že spolupráca v tejto závažnej záležitosti nemá alternatívu. Podľa jeho slov Moskva do Washingtonu odkázala, že "všetko je vo vašich rukách".

 

"My sme dvere pre takýto dialóg nezavreli, ale (teraz) očakávame dôveryhodnú spoluprácu, na základe princípu obojsmerného pohybu - spoluprácu, pri ktorej sa budú brať do úvahy aj naše záujmy," vysvetlil ruský diplomat, pričom jednoznačne vylúčil používanie dvojakých štandardov, nerešpektovanie medzinárodného práva a zasahovanie do vnútorných záležitostí cudzieho štátu.

 

Ruský diplomat poznamenal, že Rusko je na obnovenie spolupráce v tejto sfére pripravené lepšie: vytvorilo už post námestníka ministra zahraničných vecí pre boj proti terorizmu a vymenovalo do tejto funkcie Olega Syromolotova.

Rogačov uviedol, že ak Spojené štáty akceptujú princípy spolupráce navrhované Ruskom, súčinnosť oboch krajín sa vráti k "obvyklej efektívnosti". Vyslovil predpoklad, že prostredníctvom spolupráce v boji proti terorizmu by sa mohla zlepšiť aj atmosféra v iných oblastiach bilaterálnych vzťahov USA a Ruska.

 

Rusko a USA zmrazili väčšinu projektov vzájomnej spolupráce v dôsledku konfliktu na východe Ukrajiny, avšak pod tlakom rastúcej hrozby, akú pre Blízky východ predstavuje postup skupiny Islamský štát (IS), sa tento mesiac uskutočnilo stretnutie ministrov obrany oboch krajín - Sergeja Šojgu a Ashtona Cartera. Ich rokovanie bolo venované Sýrii a obe strany ho hodnotia pozitívne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies