Rusko je pripravené garantovať bezpečný prechod lodí z ukrajinských prístavov

NETKY.SK • 8 Jún 2022, 14:04 • 2 min
Rusko je pripravené garantovať bezpečný prechod lodí z ukrajinských prístavov

ANKARA - Rusko je v spolupráci s Tureckom pripravené garantovať bezpečnosť plavidiel z ukrajinských prístavov, ktoré sa budú plaviť cez Bosporský prieliv. V stredu to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rozhovore so svojím tureckým náprotivkom Mevlütom Čavušoglom v Ankare. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

 

Dennodenne vyhlasujeme, že sme pripravení garantovať bezpečnosť plavidiel vychádzajúcich z ukrajinských prístavov a smerujúcich do Bosporu. Sme pripravení to zabezpečiť v spolupráci s našimi tureckými partnermi," povedal Lavrov. Zároveň ocenil snahy Turecka pri hľadaní spôsobov na riešenie tejto situácie.

 

Šéf ruskej diplomacie ďalej uviedol, že na realizáciu tohto plánu je potrebné, aby Ukrajina umožnila plavidlám opustiť svoje prístavy tým, že ich odmínuje, alebo vyznačí bezpečné koridory.

 

img

 

Podľa Lavrova je riešenie tohto problému výlučne v rukách Kyjeva, keďže Rusko už v tejto veci podniklo všetky nevyhnutné kroky. Ruský minister zahraničných vecí tvrdí, že hlavným problémom je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý „kategoricky odmieta" riešiť problém zamínovaných prístavov.

 

Čavušoglu po stretnutí so svojím ruským kolegom označil požiadavku Moskvy na zrušenie niektorých sankcií ako podmienku umožnenia exportu obilia na svetové trhy za „legitímnu", píše agentúra AFP.

 

„Ak potrebujeme dostať ukrajinské obilie na medzinárodné trhy, považujeme odstránenie prekážok stojacich v ceste ruskému exportu za legitímnu požiadavku," povedal turecký minister.

 

img

 

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko minulý týždeň uviedol, že v ukrajinských prístavoch uviazlo zhruba 22 miliónov ton obilia.

 

Šéf ruského rezortu obrany Sergej Šojgu v tejto súvislosti v utorok oznámil, že prístavy v mestách Berďansk a Mariupoľ obnovili svoju prevádzku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona