Rusko je podľa prezidentky Litvy vo vojne s EÚ

NETKY.SK • 30 August 2014, 17:22 • 2 min
Rusko je podľa prezidentky Litvy vo vojne s EÚ

BRUSEL - Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite v sobotu vyjadrila presvedčenie, že Rusko vedie vojnu proti Ukrajine a tým fakticky aj proti "celej Európe".

slovakia

left justify in out

Vyjadrila sa tak po príchode na zasadnutie Európskej rady v Bruseli, ktorého témou bude aj najnovší vývoj na Ukrajine. Tamojší prezident Petro Porošenko, ktorý sa pred summitom stretol s najvyššími predstaviteľmi EÚ, očakáva "primeranú odpoveď na akt agresie" zo strany susednej krajiny a hovorí o prítomnosti tisícov zahraničných vojakov na ukrajinskom území. Grybauskaite v tejto súvislosti vyzýva na poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine a rozšírenie zbrojného embarga voči Rusku.

 

"Je fakt, že Rusko je v stave vojny proti Ukrajine. To znamená, že je v stave vojny proti krajine, ktorá by chcela byť úzko integrovaná v EÚ. Rusko je prakticky v stave vojny proti Európe," povedala prezidentka bývalej sovietskej republiky pred novinármi v Bruseli. "To znamená, že musíme Ukrajine pomôcť... brániť svoje územie a svojich občanov, obzvlášť vojenskými materiálmi, pretože Ukrajina vedie vojnu v mene celej Európy." Podľa Grybauskaite je taktiež potrebné zastaviť dodávky Rusku na základe uzavretých zbrojných kontraktov, čo bolo zrejme narážkou na Francúzsko, ktoré vzdoruje výzvam, aby nepredávalo Moskve novú vojnovú loď.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies