Rusko je podľa ministerstva zahraničných vecí pripravené chrániť svoje hranice vojenskou silou

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 15:31 • 2 min
Rusko je podľa ministerstva zahraničných vecí pripravené chrániť svoje hranice vojenskou silou

MOSKVA - Rusko je pripravené chrániť svoje hranice vojenskou silou. Vyhlásil to vo štvrtok námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na incident zo stredy, keď sa podľa ruského ministerstva obrany britský torpédoborec priblížil k polostrovu Krym do oblasti, ktorú si Moskva nárokuje ako svoje pobrežné vody. Podľa vyhlásenia ministerstva obrany loď HMS Defender prenikla tri kilometre do ruských pobrežných vôd a priblížila sa k mestu Sevastopoľ, kde sa nachádza základňa ruského námorníctva.

 

img

 

Súvisiaci článok: Ruská vojnová loď vypálila varovné výstrely na britský torpédoborec v ruských vodách

 

Na varovné výstrely pobrežnej hliadky loď nereagovala a k zmene kurzu ju prinútilo až zhodenie štyroch bômb pred plavidlo, uviedlo ministerstvo. Britské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že loď nebola terčom ostreľovania a nenarušila ruské pobrežné vody, nakoľko sa pohybovala v oblasti, ktorá patrí Ukrajine.

 

Podobný článok: Britský torpédoborec a ruské bomby. Čo sa stalo v Čiernom mori?

„Nedotknuteľnosť ruských hraníc ja absolútne zásadná,“ povedal Rjabkov. Rusko bude podľa neho hranice chrániť „všetkými prostriedkami, diplomatickými, politickými a pokiaľ to bude potrebné vojenskými“. Na otázku, ako sa Rusko zachová v prípade zopakovania podobných incidentov Rjabkov odpovedal, že ak varovné výstrely nezaúčinkujú, bude nasledovať priamy útok. „Môžeme apelovať na rozum a rešpekt medzinárodného práva. Ak to nepomôže, môžeme zhodiť bomby, a nie iba do cesty ale priamo na cieľ, pokiaľ to kolegovia inak nedokážu pochopiť,“ povedal Rjabkov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyjadril poľutovanie nad tým, čo Veľká Británia urobila. Označil to za „zámernú a dobre pripravenú provokáciu“, a pridal tvrdé varovanie. "Ak sa budú opakovať neprijateľné provokatívne kroky, a ak pôjdu príliš ďaleko, nemožno vylúčiť možnosti legitímnej ochrany hraníc Ruskej federácie," uviedol Peskov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies