Rusko intenzívne pripravuje predaj ropného gigantu Rosnefť

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 11:50 • 2 min
Rusko intenzívne pripravuje predaj ropného gigantu Rosnefť

MOSKVA - Rusko zintenzívnilo prípravy na možný predaj spoločnosti Rosnefť, ktorá je najväčším producentom ropy v krajine. Informovala o tom v stredu minister energetiky Alexej Uljukajev.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol, o parametroch možnej privatizácie a výbere poradcov sa v súčasnosti vedú diskusie na úrovni ministerstva energetiky a štátneho energetického holdingu Rosneftegaz. Podľa zdrojov agentúry Reuters ruská vláda už v utorok vyzvala banky, aby predložili ponuky na odkúpenie väčšinového balíka akcií menšej ropnej spoločnosti Bašnefť.

 

V ponuke majú byť aj akcie producenta diamantov Alrosa a štátnej banky VTB. Na základe súčasnej trhovej hodnoty by mohlo Rusko, ktoré je pod tlakom nízkych cien ropy a západných sankcií, z predajov týchto spoločností utŕžiť 433 mld. rubľov (RUB).


Ruský minister financií Anton Siluanov v závere minulého roka signalizoval, že Moskva plánuje urýchliť predaje štátnych aktív. Zrýchlenie privatizácie je alternatívou k zvyšovaniu daní a čerpaniu rozpočtových rezerv.

 

Podľa jeho vyjadrení je cieľom Ruska získať v roku 2016 z privatizácie 1 bilión RUB. Minister hospodárstva Uljukajev sa už v decembri vyslovil v prospech predaja podielov v bankách Sberbank a VTB, ktoré spolu kontrolujú vyše 40 % aktív v ruskom bankovom sektore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona