Rusko hrozí ukončením všetkých vzťahov s NATO

NETKY.SK • 25 December 2014, 13:31 • 2 min
Rusko hrozí ukončením všetkých vzťahov s NATO

MOSKVA - Politika Severoatlantickej aliancie (NATO) spôsobila, že z Ukrajiny sa stala "frontová línia konfrontácie" medzi Západom a Ruskom.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov. Reagoval tým na rozhodnutie parlamentu v Kyjeve, ktorý v utorok presvedčivou väčšinou odhlasoval zrušenie neutrálneho štatútu krajiny a podporil vládne úsilie vstúpiť do NATO.

 

"Krajiny NATO dotlačili Kyjev k tomuto kontraproduktívnemu rozhodnutiu v snahe spraviť z Ukrajiny frontovú líniu konfrontácie s Ruskom," citovala agentúra Interfax Antonova. "Ak toto rozhodnutie v budúcnosti nadobudne vojenský charakter (v podobe vstupu Ukrajiny do NATO), tak primerane zareagujeme. Potom sa úplne prerušia väzby s NATO a prakticky nebude možné ich obnoviť," zdôraznil Antonov. 

 

Ukrajinská neutralita sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenia nezávislosti z roku 1991. NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom aliancie a neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Viktor Janukovyč. Prijatie Ukrajiny do NATO by totiž muselo podporiť všetkých 28 súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona