Rusko hrozí odvetnými krokmi, ak USA do Nemecka prepravia nové jadrové bomby

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:56 • 2 min
Rusko hrozí odvetnými krokmi, ak USA do Nemecka prepravia nové jadrové bomby

MOSKVA - Rozmiestnenie nových jadrových zbraní v Nemecku naruší strategickú rovnováhu síl v Európe a vytvorí napätie, upozornil dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

Súčasne varoval, že ak sa potvrdia medializované správy o príprave presunu 20 nových amerických jadrových bômb typu B61-12 na leteckú základňu Büchel v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko, Rusko bude nútené podniknúť odvetné kroky. O príprave tohto presunu informovala nemecká televízia ZDF, ktorá sa odvolala na dokumenty z amerického ministerstva financií. Nemecké ministerstvo obrany záležitosť odmietlo komentovať. Nemenovaný predstaviteľ amerického Pentagónu povedal, že USA sa nedomnievajú, že by tým porušili dohody o jadrových zbraniach, informovala agentúra RIA Novosti.

 

Peskov dnes medializované zámery označil za "veľmi vážny krok smerom k zvyšovaniu napätia na európskom kontinente", pričom vyjadril obavy, že k realizácii týchto plánov skutočne dôjde. V takom prípade bude Rusko nútené prijať adekvátne odvetné kroky, a to v záujme zaručenia vlastnej bezpečnosti, ako aj strategickej parity v Európe.

 

Znepokojenie Ruska v súvislosti s plánmi USA modernizovať svoje jadrové zbrane v Nemecku tlmočila v rozhovore pre ZDF aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

 

Upozornila v tejto súvislosti, že Rusko v 90. rokoch 20. storočia štvornásobne zredukovalo svoj arzenál jadrových zbraní, pričom však v Európe zostávajú taktické jadrové zbrane USA. Podľa RIA Novosti Zacharovová ďalej vyhlásila, že ruský rezort diplomacie považuje za nevyhnutné, aby sa v záujme bezpečnosti a stability v Európe uskutočnil návrat nestrategických jadrových zbraní na územie dotyčných štátov a aby bol prijatý zákaz ich rozmiestnenia mimo územia štátu-vlastníka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies