Rusko ešte nestiahlo obvinenia z pirátstva voči aktivistom Greenpeace

NETKY.SK • 1 November 2013, 16:48 • 2 min
Rusko ešte nestiahlo obvinenia z pirátstva voči aktivistom Greenpeace

MOSKVA/AMSTERDAM - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes obhajoval nekompromisný postup ruských úradov s tým, že aktivisti svojím konaním ohrozovali životné prostredie i ľudí.

slovakia

left justify in out

Organizácia Greenpeace dnes uviedla, že ruskí vyšetrovatelia v rozpore s predošlým oznámením nestiahli obvinenia z pirátstva voči 28 aktivistom a dvom novinárom, ktorých zadržali v septembri pri proteste proti ťažbe ropy v Arktíde.

Vyšetrovatelia voči všetkým 30 zadržaným vzniesli za uplynulý týždeň obvinenia z výtržníctva, avšak obvinenia z pirátstva nestiahli, uviedla organizácia, ktorú citovala agentúra DPA.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie 23. októbra oznámil, že obvinenia z pirátstva zmenil na menej závažne obvinenia z výtržníctva. Za pirátstvo im podľa ruskej legislatívy hrozí maximálny trest 15 rokov väzenia, za výtržníctvo trest do sedem rokov odňatia slobody.

Výkonný riaditeľ Greenpeace Kumi Naidoo uviedol, že zatknutých by mali prepustiť okamžite po stiahnutí obvinenia z pirátstva, pretože medzinárodné právo zakazuje zadržanie plavidla inej krajiny v medzinárodných vodách s výnimkou krajných prípadov ako pirátstvo.

Jedna zo zadržaných aktivistiek, Holanďanka Faiza Oulahsenová požiadala medzitým o pomoc holandského kráľa Viliama Alexandra. V rukou písanom liste, ktorý dnes zverejnili noviny Algemeen Dagblad, ho prosí, aby o jej situácii hovoril na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, plánovanom o týždeň v Moskve.

"Veľmi dúfam, že pre nás budete môcť niečo dosiahnuť," napísala Oulahsenová. Podľa vlastných slov bola v Murmasku izolovaná od ostatných zadržaných, pričom prvé tri týždne väzby strávila v špinavej cele, s potkanmi a pretekajúcim potrubím. "Dúfam, že sa k vám tento list dostane. Hoci na to mám právo, dosiaľ som nemohla telefonovať. Rada by som hovorila s rodinou," dodala.

Holandsko sa už skôr obrátilo medzinárodný súd v súvislosti s tým, že zadržaná loď Greenpeace - Arctic Sunrise - sa plaví pod holandskou vlajkou.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes obhajoval nekompromisný postup ruských úradov s tým, že samotní aktivisti svojím konaním ohrozovali životné prostredie i ľudí. Ropné plošiny sú podľa neho natoľko nebezpečné, že aj protestujúci s inak dobrými úmyslami konajú nezodpovedne, ak sa na tieto zariadenia pokúšajú dostať.

"Nikto nemá právo porušiť zákony týkajúce sa ich prevádzky," vyhlásil Medvedev na tlačovej konferencii s francúzskym premiérom Jeanom-Marcom Ayraultom. Prisľúbil mu tiež, že Rusko bude v prípade postupovať "spravodlivo a výhradne v súlade so zákonom", dodáva DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies