Rusko ešte nedostalo pozvánku na schôdzu OPEC, Irán a Irak s dohodou váhajú

NETKY.SK • 23 November 2016, 10:21 • 2 min
Rusko ešte nedostalo pozvánku na schôdzu OPEC, Irán a Irak s dohodou váhajú

VIEDEŇ/MOSKVA - Rusko zatiaľ nedostalo pozvánku na schôdzu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá sa uskutoční 30. novembra vo Viedni.

slovakia

left justify in out

Ale jeho zástupcovia sa zúčastnia na konzultáciách expertov OPEC naplánovaných na 28. novembra. Vyhlásil to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Novak na otázku novinárov, či už Rusko dostalo pozvánku na schôdzu kartelu, povedal, že až po konzultáciách bude situácia jasnejšia, dovtedy je podľa neho predčasné hovoriť o pozvánke.

OPEC bude vo Viedni diskutovať o znížení produkcie o 4 až 4,5 % vo všetkých členských štátoch okrem Líbye a Nigérie, kde produkciu brzdia ozbrojené konflikty. To, či sa kartelu podarí dosiahnuť dohodu, však závisí od Iránu a Iraku. Obe krajiny sa zdráhajú znížiť svoju produkciu. Aj Indonézia vyjadrila určité výhrady počas rokovaní o svojej účasti na obmedzení ťažby. V prípade úspechu by to bola prvá koordinovaná akcia veľkých producentov ropy od roku 2008.

 

Prvý pokus svetových exportérov ropy o zmrazenie ťažby v apríli tohto roka nevyšiel. Ale koncom septembra sa členom OPEC podarilo dosiahnuť predbežnú dohodu o znížení produkcie. To by znamenalo ukončenie doterajšej politiky kartelu. Jeho najväčší producenti totiž viac ako dva roky radšej bez obmedzenia pumpovali ropu na svetový trh, len aby neprišli o svoj podiel na ňom.

V septembri sa však 14 členských štátov OPEC na rokovaniach v Alžírsku predbežne dohodlo, že znížia svoju produkciu na 32,5 - 33 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy z 33,4 milióna barelov. Kartel sa 30. novembra stretne vo Viedni, aby uzavrel finálnu dohodu, ale opäť hrozí, že sa im to nakoniec nepodarí. Irak totiž žiada výnimku a Irán chce zase vrátiť svoju produkciu na úroveň, ktorú dosiahol pred vyhlásením sankcií Západu za jeho jadrový program. Vlani sa Teherán dohol s mocnosťami na obmedzení jadrového programu a Západ sankcie začiatkom tohto roka zrušil. Objem ťažby v Iráne však ešte nedosiahol plánovanú úroveň.

 

Podľa nemenovaných zdrojov Irán a Irak svoju účasť na dohode spojili s určitými podmienkami. Detaily však neprezradili. A Rusko, ktoré nie je členom OPEC, zatiaľ nesúhlasilo so znížením ťažby, namiesto toho uprednostňuje jej zmrazenie na doterajšej úrovni.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona