Rusko dokončuje v Arktíde obrovskú vojenskú základňu

NETKY.SK • 21 Október 2015, 09:19 • 2 min
Rusko dokončuje v Arktíde obrovskú vojenskú základňu

MOSKVA - Rusko vybudovalo v Arktíde obrovskú vojenskú základňu, ktorá podľa údajov vlády umožňuje 150 vojakom prežiť nezávisle od okolia jeden a pol roka. S odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany v Moskve o tom dnes informovala rakúska stanica ORF.

slovakia

left justify in out

Nový armádny komplex na ostrove Zem Alexandry, ktorý je súčasťou súostrovia Zem Františka Jozefa v Severnom ľadovom oceáne, má rozlohu 14.000 štvorcových metrov a dokončený je na 97 percent. Zariadenie nesie pomenovanie Arktický trojlístok a budovy, ktoré sa v ňom nachádzajú, sú natreté v ruských národných farbách.

 

Posilňovanie vojenskej prítomnosti v Arktíde je dôsledkom novej vojenskej doktríny Ruska, ktorá tomuto regiónu pripisuje najvyšší stupeň priority. Dôvodom sú okrem strategickej polohy aj tamojšie zásoby nerastných surovín, pripomína ORF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies