Rusko dodalo Sýrii 40 ton zdravotnej pomoci

NETKY.SK • 17 November 2013, 12:12 • 2 min
Rusko dodalo Sýrii 40 ton zdravotnej pomoci

DAMASK - Od začiatku občianskej vojny v marci 2011 zahynulo v Sýrii už vyše 100.000 ľudí, väčšinou civilistov.

slovakia

left justify in out

Lietadlo s nákladom lekárskej humanitnej pomoci z Ruska pristálo dnes ráno v sýrskom prístavnom meste Lázikíja. Spravodajský server Vesti.ru píše, že na palube bolo až 40 ton materiálu, poskytnutého moskovským ministerstvom zdravotníctva.

Zásielku farmaceutík, balíčkov prvej pomoci a iných potrieb lekárskeho charakteru sľúbil ruský prezident Vladimir Putin dodať Sýrii po nedávnom telefonickom rozhovore so svojím náprotivkom Bašárom Asadom, uvádza agentúra RIA Novosti. Cituje Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova, podľa ktorého Asad označil zdravotnú situáciu v krajine za neľahkú a požiadal Putina o pomoc.

Od začiatku občianskej vojny v marci 2011 zahynulo v Sýrii už vyše 100.000 ľudí, väčšinou civilistov. Vojna sa začala súbežne s masovými protestmi proti Asadovej vláde a krajinu odvtedy opustili milióny jej obyvateľov, z ktorých mnohí žijú ako utečenci v susedných štátoch.

Rusko sa v tejto vojne stalo do značnej miery spojencom sýrskej vlády - posiela Asadovmu režimu zbrane a bojkotovalo už niekoľko rezolúcií OSN ohľadne sankcií, ktorými mala byť Sýria trestaná za svoje správanie sa a postoj v konflikte, pripomína RIA Novosti.

Putin hral v septembri dôležitú úlohu v sprostredkovaní dohody OSN o zničení arzenálu sýrskych chemických zbraní - medzinárodného dohovoru, ktorý nenásilnou cestou odvrátil možnú vojenskú intervenciu Spojených štátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies