Rusko dodalo Iránu prvú časť raketového obranného systému S-300

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 11:09 • 2 min
Rusko dodalo Iránu prvú časť raketového obranného systému S-300

TEHERÁN - Rusko dodalo Iránu prvú časť svojho protilietadlového raketového obranného systému, citovala dnes hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Hosejna Džábera Ansárího súkromná iránska tlačová agentúra Tasnim.

slovakia

left justify in out

Rusko uvádza, že na nátlak Západu zrušilo zmluvu s Iránom, na základe ktorej mu malo dodať jeden z najvýkonnejších raketových obranných systémov na svete.

 

Ruský prezident Vladimir Putin ešte v apríli 2015 vydal výnos, ktorým zrušil zákaz na dodávku systémov S-300 do Iránu. Stalo sa tak vzhľadom na pokrok dosiahnutý v rámci rokovaní o iránskom atómovom programe, ktoré sa vlani začiatkom apríla vo švajčiarskom Lausanne skončili uzavretím rámcovej dohody medzi Iránom a šesticou veľmocí.

Konečná komplexná dohoda bola dosiahnutá vlani v júli.

 

Systém S-300 je určený na obranu cieľov strategického významu pred útokmi vedenými lietadlami, vrtuľníkmi, strelami s plochou dráhou letu či balistickými raketami s krátkym doletom.

 

Proti dodaniu raketového obranného systému do Iránu, neuznávajúceho židovský štát, ostro namieta Izrael.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies