Rusko dočasne zastavuje letecké útoky v Sýrii

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 18:44 • 2 min
Rusko dočasne zastavuje letecké útoky v Sýrii

BEJRÚT - Rusko dočasne zastavuje letecké útoky v Sýrii, aby dalo povstaleckým skupinám šancu prerušiť styky s miestnou odnožou al-Káidy, Frontom an-Nusrá. Oznámila to dnes ruská agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

K zastaveniu útokov dochádza v čase opakovaných sťažností sýrskych povstalcov, ktorí pristúpili na krehké prímerie, že ruské lietadlá útočia na ich postavenia v okolí mesta Aleppo ležiacom na severe krajiny.

 

Povstalci dali v nedeľu iniciátorom prímeria, Spojeným štátom a Rusku, ultimátum, podľa ktorého musí sýrsky režim do 48 hodín ukončiť útoky a blokády v oblasti Damasku. USA verejne vyzvali povstalcov, aby rešpektovali prímerie s tým, že o ich sťažnostiach rokujú s Moskvou. Rusko trvá na tom, že v Sýrii útočí na ciele tzv. Islamského štátu a Frontu an-Nusrá, na ktoré sa prímerie nevzťahuje. V praxi sa však zdá, že ruské útoky často smerujú aj na umiernenejšie povstalecké skupiny.

 

Vládne sily podporované ruským letectvom tento rok odrezali povstalcov v Aleppe od ich hlavnej zásobovacej trasy smerujúcej na sever k tureckým hraniciam. USA konštatovali, že spojenectvá medzi umiernenými povstaleckými skupinami a Frontom an-Nusrá komplikujú uplatňovanie prímeria. V utorok ruská armáda vyzvala na 72-hodinové prímerie v Sýrii medzi vládnymi a povstaleckými silami v okolí Damasku, kde vládne sily dosiahli istý postup.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona