Rusko do konca roka nebude dodávať plyn Ukrajine

NETKY.SK • 7 December 2015, 16:22 • 2 min
Rusko do konca roka nebude dodávať plyn Ukrajine

BRATISLAVA - Do konca roka Rusi nebudú dodávať zemný plyn Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Gazprom Alexej Miller po stretnutí so šéfom ukrajinskej firmy Naftogaz Andrejom Kobolevom. "Vzhľadom na zložitú situáciu firmy Naftogaz, neočakávame žiadnu platbu vopred a ani pokračovanie v dodávkach plynu pred koncom tohto roka. Koncom decembra plánujú obe strany stanovenie podmienok pre ďalšie dodávky ruského plynu na Ukrajinu v prvom kvartáli 2016," uviedol Miller.


Naftogaz plánuje požiadať ruskú stranu o poskytnutie cenovej zľavy za plyn pre prvý kvartál roka 2016. Gazprom naopak požaduje garančný list od firmy Naftogaz týkajúci sa objemu plynu, ktorý nakúpia pred koncom marca 2016. Obe strany diskutovali nielen o dodávkach ruského plynu na Ukrajinu, ale aj o implementácii záväzkov spoločnosti Naftogaz na zabezpečenie bezpečného tranzitu plynu pre európskych zákazníkov počas zimného obdobia.


Ruská energetická spoločnosť Gazprom koncom novembra informovala, že zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Dodávky budú zastavené dovtedy, kým si Ukrajina vopred nepredplatí ďalší objem plynu. Ruský gigant zároveň informoval, že v súvislosti s transportom plynu cez Ukrajinu do Európy vidí vážne riziká.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona