Rusko, Čína a Irán sú pripravené spolupracovať s Talibanom!

NETKY.SK • 21 Október 2021, 07:08 • 2 min
Rusko, Čína a Irán sú pripravené spolupracovať s Talibanom!

MOSKVA - Lídri zároveň vedenie Talibanu vyzvali, aby uplatňovali umiernenú a rozumnú domácu a zahraničnú politiku a rešpektovali práva žien a menšín.

slovakia

left justify in out

Rusko, Čína, Irán a ďalšie krajiny sa v stredu dohodli, že budú spolupracovať s afganským vládnym hnutím Taliban v snahe posilniť bezpečnosť celého regiónu. Zároveň vyzvali predstaviteľov Talibanu, aby uplatňovali umiernenú domácu aj zahraničnú politiku, píše agentúra AFP.

 

Posilnenie práv žien

Zástupcovia zmienených krajín k takejto dohode dospeli na stredajšej konferencii o Afganistane v Moskve. Rusko na ňu pozvalo okrem Číny, Iránu, Indie, Pakistanu či stredoázijských postsovietskych republík aj zástupcov militantného fundamentalistického hnutia Taliban, ktoré v auguste prevzalo moc v Afganistane.

 

Zástupcovia desiatich pozvaných krajín sa vo vyhlásení zhodli, že budú "podporovať bezpečnosť v Afganistane, aby tak prispeli k regionálnej stabilite".

 

img

 

Taliban zároveň vyzvali, aby uplatňoval "umiernenú a rozumnú" domácu aj zahraničnú politiku a uplatňoval priateľské vzťahy so susednými krajinami. V rámci domácej politiky účastníci na Taliban apelovali, aby "rešpektoval práva etnických skupín, žien a detí".

 

Súvisiaci článok: Taliban sa nepriamo vyhráža USA: Oslabenie vlády v Afganistane by viedlo k problémom!

 

Humanitárna pomoc

AFP pripomína, že tento týždeň vyvolalo znepokojenie západných krajín vyjadrenie afganského ministra vnútra Sirádžaddína Hakkáního oslavujúce samovražedných bombových útočníkov ako "hrdinov islamu".

 

Taliban v súčasnosti zúfalo potrebuje zahraničných spojencov. Afganská ekonomika je v zlom stave, dodávky medzinárodnej pomoci do krajiny sú pozastavené,  rastú ceny potravín a nezamestnanosť.

 

img

 

Zástupcovia krajín, ktorí sa zišli na moskovskej konferencii, upozornili na potrebu zabezpečenia naliehavej humanitárnej a ekonomickej pomoci pre obyvateľov Afganistanu. Apelovali tiež na to, aby sa čo najskôr konala medzinárodná darcovská konferencia pod záštitou OSN.

 

Zhodli sa na tom, že za obnovu a rozvoj Afganistanu sú zodpovedné krajiny, ktoré sa v tejto krajine vojensky angažovali posledných 20 rokov. Jasne tak podľa AFP odkazovali na Spojené štáty, ktoré svojich vojakov z tejto krajiny stiahli na konci augusta.

 

Mohlo by vás zaujímať: Eduard Heger: Ženy v Afganistane potrebujú našu podporu!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies