Rusko chce zákon o ilegálnom odovzdaní Krymu Ukrajine

NETKY.SK • 23 December 2014, 16:39 • 2 min
Rusko chce zákon o ilegálnom odovzdaní Krymu Ukrajine

MOSKVA - Horná komora ruského parlamentu - Rada federácie - pripravuje návrh zákona, ktorým dekrét o odovzdaní Krymu Ukrajine v roku 1954 vyhlási za nelegálny akt. Predsedníčka komory Valentina Matvijenková dnes vyjadrila nádej, že o návrhu sa bude diskutovať už na jarnom zasadaní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na návrhu podľa jej slov pracujú výbory hornej komory pre ústavnú legislatívu a zahraničné záležitosti. Dokument pripravuje Rada federácie z toho dôvodu, že zmena hraníc je v jej právomocí.
     

Podľa agentúry TASS Matvijenková povedala, že prijatie zákona nebude mať pre Ukrajinu žiadne následky, keďže Krym a Sevastopol sú už opäť súčasťou Ruska.
     

Cieľom pripravovaného zákona je podľa nej obnoviť historickú pravdu. Matvijenková tvrdí, že odovzdanie Krymu Ukrajine sa konalo v rozpore s ústavou vtedajšieho Sovietskeho zväzu.
     

"Rozhodnutiu malo predchádzať referendum občanov a odobrenie Najvyšším sovietom (ZSSR). Nič z toho sa nestalo... Rozhodnutie bolo protizákonné. Boli sme obvinení z anexie Krymu. Prijatie tohto zákona ukáže celému svetu, že rozhodnutie jedného muža odovzdať Krym Ukrajine v roku 1954 nebolo legálne," citovala agentúra Interfax Matvijenkovej zmienku o tom, že Krym administratívne pripojil k Ukrajine v uvedenom roku vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies