Rusko chce vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu

NETKY.SK • 27 Február 2015, 12:38 • 2 min
Rusko chce vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu

MOSKVA - Ruská vesmírna agentúra Roskosmos sa bude podieľať na prevádzkovaní Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do roku 2024. Po tomto termíne však odpojí tri moduly a použije ich ako základ vlastnej orbitálnej stanice. Informovali o tom predstavitelia agentúry. Ako uviedli, novú základňu bude krajina používať pri príprave expedície na Mesiac, ktorú mieni vyslať do roku 2030.

slovakia

left justify in out

Rusko pôvodne plánovalo ukončiť spoluprácu na prevádzkovaní ISS v roku 2020, keď vyprší súčasná dohoda. Hoci ruské rozhodnutie experti považujú za dobrú správu, ďalšie úmysly krajiny podľa nich predznamenávajú, že Rusko chce vo výskume vesmíru pokračovať bez súčasných partnerov. Tí sú však závislí od ruských lodí Sojuz, ktoré ako jediné vedia v súčasnosti prepraviť ľudskú posádku na ISS. S pokračovaním vesmírneho programu do roku 2024 musia ešte súhlasiť ďalší partneri - Európska vesmírna agentúra, Japonsko a Kanada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona