Rusko chce vybudovať spoločnú protivzdušnú obranu postsovietskych štátov

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 08:01 • 2 min
Rusko chce vybudovať spoločnú protivzdušnú obranu postsovietskych štátov

ASTANA - Ruskom vedená Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB), združujúca bývalé sovietske republiky, chce vybudovať spoločný systém protivzdušnej obrany. Uviedol to dnes šéf OZKB Nikolaj Borďuža, ktorého citovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je v súčasnosti celý projekt v prvej fáze, v rámci ktorej sa vytvárajú menšie regionálne sústavy protivzdušnej obrany. Existuje už rusko-bieloruský a rusko-kazašský systém a v počiatočnom štádiu realizácie je aj podobná rusko-arménska dohoda.

 

"Vytváranie takýchto regionálnych systémov je prvou fázou. Fáza dva počíta s unifikáciou týchto systémov a s ich prispôsobením štandardným úlohám. To umožní vytvorenie systému protivzdušnej obrany pre celý priestor OZKB," povedal Borďuža.

 

Rusko podpísalo príslušnú dohodu s Bieloruskom už v roku 2009, s Kazachstanom v roku 2013 a s Arménskom koncom minulého roka. Bielorusko a Kazachstan v rámci tejto spolupráce dostávajú od Moskvy protilietadlové raketové systémy S-300PS.

 

V štádiu plánovania sú podobné regionálne protivzdušné štíty, ktoré chce Rusko vybudovať v kooperácii s Kirgizskom a Tadžikistanom.

 

Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes oznámil, že Moskva bezplatne dodá Kazachstanu systémy S-300PS vrátane rakiet. Uviedol to v kazašskej Astane, kde sa stretol s tamojším rezortným partnerom Imangalim Tasmagambetovom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona