Rusko chce vedieť viac o spolupráci s NATO v protiraketovom štíte

NETKY.SK • 2 November 2010, 08:55 • 2 min
Rusko chce vedieť viac o spolupráci s NATO v protiraketovom štíte

Rusko chce vedieť viac o spolupráci s NATO v protiraketovom štíte

slovakia

left justify in out

img

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Moskva očakáva od Severoatlantickej aliancie väčšiu otvorenosť ohľadne plánovaného protiraketového systému, ktorý chystá, a úlohe, ktorú by v ňom mohlo mať Rusko.
      Lavrov sa vyjadril počas dnešných rozhovorov s nemeckým ministrom zahraničných vecí Guidom Westerwellem v Moskve, ktorý naliehal na Rusko, aby pristúpilo na účasť v sieti protiraketovej obrany.   
      Lavrov vyjadril nádej, že generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý tento týždeň navštívi Moskvu, poskytne Kremľu viac podrobností o systéme a akú úlohu v ňom plánuje NATO pre Rusko.
      Westerwelle zdôraznil, že spolupráca pri budovaní obranného štítu je možná a Západ považuje Rusko za strategického partnera.      Šéf ruskej diplomacie povedal, že prezident Dmitrij Medvedev sa zúčastní na novembrovom summite NATO v Lisabone. Vyjadril tiež nádej, že NATO tam zaujme jasný postoj k tomu, aké budú vzťahy aliancie k  Rusku v budúcnosti.
      Moskva podľa jeho slov už nemá pocit, že by ju NATO považovalo za svojho nepriateľa.
      Westerwelle sa v Moskve stretol s členmi opozície i mimovládnych organizácií. Spomenul tam aj sporný prípad korupčného procesu s bývalým ropným magnátom a kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským. Vyjadril "veľmi vážne obavy z podmienok, v akých sa proces koná". Narážal na kritiku, že proces je politicky motivovaný snahou umlčať kritika premiéra Vladimira Putina.
      "Je v záujme Ruska, aby tieto obavy bralo vážne," komentoval Westerwelle záver procesu, ktorého rozsudok sa očakáva do decembra.
      Lavrov reagoval iba upozornením, že obhajoba i obžaloba predniesli záverečné argumenty a "rozhodne súd".
      Po jednodňovej návšteve Ruska očakávajú nemeckého ministra zahraničných vecí v Bielorusku a Litve. Bude prvým šéfom nemeckej diplomacie po 15-ročnej pauze, ktorého privíta bieloruský prezident Alexander Lukašenko, nazývaný obhajcami ľudských práv "posledným diktátorom v Európe".

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies