Rusko chce v roku 2020 rásť rýchlejšie ako globálna ekonomika

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 15:32 • 2 min
Rusko chce v roku 2020 rásť rýchlejšie ako globálna ekonomika

MOSKVA - V roku 2020 sa má ruské hospodárstvo rozvíjať rýchlejšie ako globálna ekonomika. Vo štvrtok (16. 3.) to podľa informácie na internetovej stránke 1. kanála Ruskej televízie uviedol na zjazde Ruských priemyselníkov a zamestnávateľov prezident Vladimir Putin.

slovakia

left justify in out

Prezident zdôraznil, že adaptácia domácej ekonomiky na nové globálne podmienky sa prakticky skončila a vláda onedlho predstaví program jej ďalšieho rozvoja.

 

Zjazd podnikateľov sa koná v rámci Týždňa biznisu, ktorý majú v Rusku každoročne. Počas neho sa manažéri najväčších ruských firiem zaoberajú témami, ktoré ich v činnosti najviac znepokojujú a sami si s nimi nedokážu poradiť.

 

Dôvodov na nespokojnosť však ubúda. Kurz rubľa sa po silnom poklese na sklonku roku 2014 stabilizoval. Cena ropy na medzinárodnom trhu je vyššia, než ju pred časom odhadovali experti, a na ktorej boli postavené príjmy štátneho rozpočtu. Ruská ekonomika aj napriek západným sankciám dosahuje čoraz presvedčivejší vzostup. „Dostali sme sa na cestu trvalého znižovania inflácie, čo sa pokladá za veľmi dôležité. K 13. marcu bola jej ročná miera 4,4 %. Na prijateľnej úrovni sa podarilo udržať deficit štátneho rozpočtu a kurz národnej meny. Dôležité je, že sme nielen zachovali úroveň našich devízových, ale aj vládnych rezerv,“ uviedol Putin.

 

Prezident v súvislosti s dosiahnutými výsledkami povedal, že vláda už pracuje na novom hospodárskom programe. Ten stanoví ciele do roku 2025.

 

Diskusia sa na zjazde začala tradične prvou témou – daňami. Do konca budúceho roku platí v krajine daňové moratórium. Jeho pozitívne výsledky sa oceňujú a podnikatelia sa vyslovili za predĺženie daňovej stability o niekoľko rokov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona