Rusko chce rokovať s OPEC o znížení produkcie ropy

NETKY.SK • 28 Január 2016, 09:26 • 2 min
Rusko chce rokovať s OPEC o znížení produkcie ropy

MOSKVA - Rusko chce rokovať so Saudskou Arábiou a ostatnými krajinami Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzení produkcie, čo by podporilo ceny čierneho zlata. Dnes to uviedol šéf ruského ropovodného monopolu Transnefť Nikolaj Tokarev. Toto vyhlásenie spôsobilo prudký nárast cien ropy. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Cena ropy po zverejnení Tokarevových slov vyskočila o 5 %. Je to totiž prvý náznak spolupráce medzi Ruskom a kartelom OPEC zastaviť pád cien.

 

Tokarev podľa agentúry RIA Novosti povedal, že Saudská Arábia "prevzala iniciatívu a prišla s návrhom diskutovať o možnosti zníženia objemov". Rokovania sa môžu udiať v rámci OPEC alebo budú dvojstranné, keďže Saudská Arábia je "hlavným vyjednávačom", uviedol Tokarev.

 

Cena ropy Brent sa dnes o 18.20 SEČ dostala na 33,40 USD (30,67 eura) za barel (159 litrov), teda bola o 5 % nad utorkovou (26.1.) zatváracou úrovňou. Predtým dnes padla až na 30,83 USD za barel.

 

Od začiatku diskusií ku skutočnému zníženiu ťažby ruskými producentmi je však dlhá cesta. Mnohí z nich tvrdia, že obmedzenie ťažby je technicky veľmi náročné a môže viesť k tomu, že Rusko stratí podiel na trhu.

 

Tokarev uviedol, že na stretnutí vlády s vysokými predstaviteľmi ropného priemyslu sa dospelo k záveru, že rokovania s OPEC sú potrebné na podporu cien ropy.

 

(1 EUR = 1,0888 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona