Rusko chce mať v sýrskom Tartúse stálu vojenskú námornú základňu

NETKY.SK • 10 Október 2016, 16:11 • 2 min
Rusko chce mať v sýrskom Tartúse stálu vojenskú námornú základňu

MOSKVA - Rusko má v úmysle zmeniť námornú základňu v sýrskom prístave Tartús na stálu ruskú námornú základňu, povedal dnes námestník ruského ministra obrany Nikolaj Pankov.

slovakia

left justify in out

Rusko využíva túto základňu od 70. rokov a minulý týždeň ratifikovalo dohodu so sýrskou vládou, na ktorej základe tam budú môcť byť vojaci i zbrane nastálo, uviedla agentúra DPA. "Budeme mať stálu námornú základňu v Tartúse. Príslušná dokumentácia je v stave prípravy," citovala Pankova agentúra TASS. Očakáva sa, že horná komora ruského parlamentu tento plán schváli ešte tento týždeň.


Rusko využíva aj leteckú základňu Humajmím v pobrežnej provincii Lázikíja na severe Sýrie. Poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, v piatok jednohlasne schválili dohodu umožňujúcu ruskej armáde ponechať si v Sýrii natrvalo vojenskú základňu.


Dohoda zakotvuje právnu beztrestnosť pre ruských vojakov v Sýrii a možnosť pre Rusko voľne prevážať do krajiny zbrane a muníciu. Rusko je významným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a pred rokom zmenilo pomer síl v sýrskej vojne, keď začalo bombardovať povstalecké skupiny a pomohlo Asadovi získať späť kľúčové územia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies