Rusko čelí v Groznom útoku islamistov: Boje si vyžiadali 19 mŕtvych!

NETKY.SK • 4 December 2014, 15:13 • 2 min
Rusko čelí v Groznom útoku islamistov: Boje si vyžiadali 19 mŕtvych!

MOSKVA - Bezpečnostné sily v čečenskom hlavnom meste Groznyj vo štvrtok vtrhli do dvoch budov vrátane školy v rámci ostrých bojov s militantmi, ktoré si vyžiadali najmenej 19 obetí.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom miestni predstavitelia. K násilnostiam došlo len niekoľko hodín predtým, ako mal prezident Vladimir Putin v Moskve predniesť výročný prejav. V ňom Putin následne vyjadril presvedčenie, že miestne čečenské sily sú schopné zvládnuť "povstalcov", ktorí podľa neho majú podporu zahraničia.

 

img

 

Dopravná polícia sa najskôr pokúsila v centre Grozného zastaviť podozrivé vozidlo. Jeho posádka na hliadku zaútočila a na mieste zabila troch policajtov. Ozbrojenci sa následne ukryli v neďalekom Dome tlače, kde sídlia viaceré lokálne médiá.
      

Polícia uzavrela celé okolie budovy a spustila špeciálnu operáciu na elimináciu útočníkov. Medzi oboma stranami vypukli prudké ozbrojené strety a miestne úrady vyzvali obyvateľov okolitých ulíc, aby nevychádzali von a nepribližovali sa k oknám svojich bytov.

 

Národný protiteroristický výbor uviedol, že militanti prišli do mesta na troch autách, pričom zabili troch dopravných policajtov na kontrolnom stanovišti. Potom obsadili 10-poschodovú budovu v centre, v ktorej sídlia miestne médiá. Šesť militantov zabili bezpečnostné sily v budove, ktorú zachvátil požiar a následne sa rozšíril aj na blízky trh. Ďalších ozbrojencov našli neskôr v blízkej škole a vojakov tam vyslali, aby ich "zlikvidovali". V škole sa nenachádzali žiadne deti ani učitelia, citovala agentúra Ria Novosti riaditeľa Islama Džabrailova. 

      

Čečenský prokremeľský prezident Ramzan Kadyrov neskôr oznámil, že bezpečnostné sily zlikvidovali celkovo siedmich teroristov. "Mali v úmysle uskutočniť v meste veľké teroristické útoky, ale vďaka úsiliu bezpečnostných orgánov sa tieto plány podarilo prekaziť," vyhlásil Kadyrov po asi šiestich hodinách od začiatku útoku. 
      

Súčasne prisľúbil, že v Groznom vybuduje nový Dom tlače, keďže niekoľkoposchodovú budovu počas operácie zničil požiar. Iná skupina militantov podľa Kadyrova prenikla do jednej z miestnych škôl, kde taktiež vyhlásili špeciálnu operáciu.
      

Agentúra RIA Novosti citovala nemenovaný bezpečnostný zdroj, podľa ktorého v priebehu operácie prišlo o život päť policajtov a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Video zverejnené na serveri YouTube naznačuje, že útok bol "odplatou" za údajný útlak moslimských žien. Došlo k nemu v deň, keď ruský prezident Vladimir Putin vystúpi v Moskve s výročným prejavom o stave krajiny. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona