Rusko čelí podozreniu z korupcie a systémového dopingu

NETKY.SK • 4 December 2014, 08:09 • 2 min
Rusko čelí podozreniu z korupcie a systémového dopingu

MOSKVA - Rusko má problém v podobe nového explozívneho podozrenia z korupcie a systémového dopingu v športovej sfére v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Nemecká televízna stanica ARD aj francúzsky denník L´Equipe referujú, že víťazka Chicagského maratónu 2009 - 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová zaplatila národnej federácii RusAthletics 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. 

 

Navyše, ARD disponuje videom, na ktorom sa k užívaniu steroidu oxandrolón údajne priznáva úradujúca olympijská šampiónka v behu na 800 m z Londýna 2012 Maria Savinovová. Nahrávka má ženskú tvár mimo záberu a nemecký dabing bez pôvodnej zvukovej stopy, ARD však uviedla, že vlastní aj originálnu verziu. 

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) uviedla, že v prípade Šobuchovovej už vyšetruje podozrenia prostredníctvom svojej etickej komisie. ARD poukazuje aj na dopingové previnenia ruských funkcionárov a športovcov v iných odvetviach vrátane plávania, cyklistiky, biatlonu, vzpierania či behu na lyžiach. RusAthletics a NOV odmietli záležitosť komentovať. 

 

Materiál prináša aj vyjadrenia niekdajšieho funkcionára národnej antidopingovej agentúry RUSADA Vitalija Stepanova a jeho manželky Julie, pod menom Rusanovová bývalej bežkyne na 800 m potrestanej za doping. Stepanov skonštatoval, že predstavitelia rôznych športových zväzov by prišli za ruskými antidopingovými komisármi s návrhom na zatajenie pozitívneho nálezu. Okrem toho obvinil šéfa ruského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova z falšovania výsledkov testov a predaja zakázaných látok. 

Stepanovová obvinila trénerov z dodávania takýchto substancií. Ďalej povedala, že šéf lekárskej komisie národnej federácie RusAthletics Sergej Portugalov zásobuje športovcov dopingom za 5 % z ich príjmov a bonusy z prémií za úspechy. Dodala, že ruskí atléti sa vyhýbajú prípadným mimosúťažným kontrolám uvádzaním falošných identít pri tréningových pobytoch v zahraničí. 

 

Šobuchovová konkretizovala, že keď ju tento rok v apríli suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, jej manžel dostal refundáciu 300 000 eur, teda dve tretiny poukázanej sumy. ARD v súvislosti s týmto transferom financií referuje o šéfovi RusAthletics Valentinovi Balachničevovi, zároveň pokladníkovi IAAF. 

 

"Sú to vážne podozrenia. Dostal som na vedomie, že etická komisia IAAF už vyšetruje. Čakáme na jej kompletnú správu," povedal hovorca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Mark Adams pre The Associated Press. 

 

"Samozrejme, že je to šokujúce," vyhlásil pre ARD generálny riaditeľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) David Howman. "Niekto je dlžný odpovede. Ak by niečo takéhoto rozsahu malo organizovanú podobu v ktorejkoľvek krajine, bola by to veľká rana dôveryhodnosti športu a boju proti dopingu," skonštatoval bývalý prezident WADA Dick Pound. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona