Rusko by v tomto roku mohlo mať deficit do 4 % HDP

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 10:16 • 2 min
Rusko by v tomto roku mohlo mať deficit do 4 % HDP

MOSKVA - Rozpočtový deficit Ruska by sa mohol v tomto roku vyšplhať na úroveň do 4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ruský minister financií Anton Siluanov to uviedol v utorok. Mohlo by sa tak stať za predpokladu, že sa ceny ropy udržia na súčasnej úrovni.

slovakia

left justify in out

"Úloha, ktorú sme si stanovili, je dosiahnuť rozpočtový deficit vo výške 3 % HDP pri cene ropy vo výške 40 USD za barel,“ povedal minister. Pri cene od 32 USD do 33 USD za barel by mohol byť deficit podľa jeho slov vo výške do 4 % HDP.

 

Klesajúce ceny ropy výrazne oslabili ruský export. Príjmy spojené s ropou a s malým košom ďalších komodít tvoria polovicu vládnych príjmov. Rusko navyše čelí sankciám západných krajín vzhľadom na úlohu, ktorú Moskva zohrala v ukrajinskej kríze. V roku 2016 by tak ruská ekonomika mala byť druhý rok za sebou v recesii.

 

Šéfka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová upozornila, že hospodársky rast Ruska je čisto vnútorný problém krajiny. "Akákoľvek bude cena ropy, znovu aj 100 USD za barel, nebudeme schopní rásť viac ako 1,5 až 2 % ročne, ak sa neuskutočnia štrukturálne reformy a ak sa nezlepší investičné prostredie,“ povedala.

 

Podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič vyhlásil, že Rusko by mohlo rásť bez ohľadu na to, či sú ceny ropy vo výške 50 USD za barel alebo 30 USD za barel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies