Rusko bude vetovať rezolúciu BR OSN, ak bude pre Moskvu neprijateľná

NETKY.SK • 2 Február 2012, 07:52 • 2 min
Rusko bude vetovať rezolúciu BR OSN, ak bude pre Moskvu neprijateľná

Rusko bude vetovať rezolúciu BR OSN, ak bude pre Moskvu neprijateľná - Politika Rusko využije v Bezpečnostnej rade OSN právo veta na zablokovanie akejkoľvek rezolúcie k Sýrii, ktorú bude považovať za neprijateľnú. Dnes to vyhlásil ruský vyslanec pri OSN V

slovakia

left justify in out

img

Rusko využije v Bezpečnostnej rade OSN právo veta na zablokovanie akejkoľvek rezolúcie k Sýrii, ktorú bude považovať za neprijateľnú. Dnes to vyhlásil ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.
      "Ak ten text bude pre nás neprijateľný, budeme, samozrejme, hlasovať proti nemu," povedal Čurkin prostredníctvom videomosta novinárom v Moskve. "Ak by mal text viesť k zhoršeniu krízy, nedovolíme, aby bol schválený. To je jednoznačné," dodal.
      Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov predtým vyhlásil, že rezolúcia nemôže byť prijatá bez toho, aby jasne vylúčila vojenskú intervenciu v Sýrii.
      Návrhu, ktorý predložilo Maroko, "chýba najpodstatnejšia vec - jasná veta vylučujúca možnosť, že rezolúcia môže byť použitá na ospravedlnenie vojenskej intervencie v sýrskych záležitostiach z vonku", uviedol Čižov, ktorého citovala agentúra Interfax. "Z tohto dôvodu nevidím šancu, že by tento návrh mohol byť schválený," dodal ruský diplomat.
      Návrh rezolúcie predložilo aj Rusko a očakáva sa, že rokovania o kompromisnom texte potrvajú niekoľko dní.
      Marokom predložený návrh vyzýva na okamžité ukončenie násilností a prezidenta Bašára Asada na odovzdanie moci prechodnej vláde vedenej viceprezidentovi, čo by malo otvoriť cestu pre rokovania s opozíciou.
      Ruský návrh vyzýva sýrsky režim a opozíciu na zastavenie násilností a na rokovania o vytvorení novej koaličnej vlády.
      Násilnosti v Sýrii vrátane krvavého potláčania ľudovej revolty proti vládnemu režimu si od vlaňajšieho marca podľa OSN vyžiadali viac ako 5400 mŕtvych.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies