Rusko bude pokračovať vo vývoze zbraní do Sýrie

NETKY.SK • 18 August 2011, 11:32 • 2 min
Rusko bude pokračovať vo vývoze zbraní do Sýrie

Rusko bude pokračovať vo vývoze zbraní do Sýrie

slovakia

left justify in out

img

Rusko bude pokračovať vo vývoze zbraní do Sýrie napriek brutálnym zásahom sýrskych bezpečnostných síl proti protivládnym demonštrantom. Dnes to vyhlásil popredný ruský predstaviteľ.
      "Boli dodávky minulý rok, prebiehajú tento rok a budú pokračovať v budúcnosti," povedal Anatolij Isaikin, šéf štátnej zbrojárskej spoločnosti Rosoboronexport.
      "Kým (na Sýriu) nebudú uvalené (medzinárodné) sankcie a kým od (ruskej) vlády nedostaneme príkaz (na zastavenie vývozu), musíme plniť naše zmluvné záväzky. A to robíme," citovala Isiakina agentúra Interfax.
      Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová sa počas nedávnej návštevy Moskvy snažila presvedčiť ruských predstaviteľov, aby ukončili predaj zbraní režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.
      Rusko v Bezpečnostnej rade OSN využila právo veta a zabránilo prijatiu rezolúcie proti Sýrii, ktorá odsudzovala Asadov režim za použitie sily proti odporcom vlády.
      Izrael v uplynulých rokoch opakovane obviňoval Sýriu, že moderné protitankové strely a rakety získané z Ruska poskytuje bojovníkom hnutia Hizballáh v severnom Libanone.
      Damask priznal, že takéto zbrane z Ruska kúpil, poprel však, že ich poskytuje tretej strane.
      Rusko a Sýria už dlhšie rokujú o predaji väčších zbrojných položiek, vrátane tankov, stíhačiek, delostreleckých systémov a rakiet zem-zem.
      Podľa Isaikina Rusko v súčasnosti Sýrii okrem iného vojenského vybavenia predáva aj cvičné lietadlá Jak-130.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies