Rusko bude bojovať proti teroristom, kým ich nezničí

NETKY.SK • 31 December 2013, 17:43 • 2 min
Rusko bude bojovať proti teroristom, kým ich nezničí

MOSKVA - Putin v prejave reagoval na volgogradské útoky, ktoré si vyžiadali 34 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Rusko bude bojovať proti teroristov, kým ich úplne neporazí. Vo svojom novoročnom prejave to v utorok povedal ruský prezident Vladimir Putin. Ruský líder sa občanom prihovoril z mesta Chabarovsk na Ďalekom východe len deň potom, čo mesto Volgograd zasiahol už druhý samovražedný útok. Oba útoky si vyžiadali 34 obetí na životoch. Putin zároveň vyjadril sústrasť rodinám obetí. "Budeme tvrdo a neúprosne bojovať v boji proti teroristom až do ich úplného zničenia," vyhlásil vo svojom už druhom prejave k Novému roku. Prvý príhovor nahral vopred pred niekoľkými dňami a nezmienil sa v ňom o volgogradských útokoch.

Predpokladá sa, že útoky môžu súvisieť s nadchádzajúcimi zimnými olympijskými hrami v meste Soči, ktoré sa začínajú 7. februára 2014. Putin už nariadil posilnenie bezpečnostných opatrení v celej krajine a špeciálny bezpečnostný režim zaviedli aj vo Volgograde, kde nasadili až 5000 extra policajtov a vojakov v uliciach a na verejných miestach. 

Oba prípady vyšetrovatelia posudzujú ako teroristické činy. K útokom sa nikto neprihlásil, no hlavné podozrenie padá na islamských povstalcov zo Severného Kaukazu. Vodca tamojších militantov Doku Umarov totiž vyzval svojich nasledovníkov, aby použili "maximálnu silu" a zabránili uskutočneniu zimných olympijských hier. Umarova považuje Moskva za nepriateľa číslo jeden, odkedy prevzal velenie nad povstalcami, ktorých cieľom je zriadenie islamského štátu na Kaukaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies