Rusko, Bielorusko a Kazachstan vytvorili novú alianciu

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 11:48 • 2 min
Rusko, Bielorusko a Kazachstan vytvorili novú alianciu

MOSKVA - Lídri Ruska, Bieloruska a Kazachstanu dnes podpísali dohodu o vytvorení Eurázijskej ekonomickej únie (EÁEÚ), teda aliancie zameranej na ďalšie posilnenie hospodárskych a obchodných vzťahov medzi bývalými sovietskymi republikami. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin v prejave v kazašskej metropole Astana uviedol, že pakt prenesie ich spoluprácu na "novú úroveň", pritom však bude plne rešpektovaná nezávislosť týchto krajín.
      

Putin povedal, že nová únia bude poskytovať "príťažlivé centrum ekonomického rozvoja" a umožní trom susedným krajinám naplno využiť svoj ekonomický potenciál, ako aj posilniť svoje postavenie na celosvetovom trhu.
      

Nová aliancia rozširuje Colnú úniu, ktorej členmi sú tie isté štáty. Okrem voľného obchodu však navyše koordinuje finančné systémy spomínaných krajín a reguluje priemyselnú aj poľnohospodársku politiku, spoločne s pracovnými trhmi a dopravnými systémami.
      

Dohoda nezavádza jednotnú menu a odkladá vznik spoločného energetického trhu. Podpis dohody nasledoval po dlhých rokoch napätých rokovaní a mnohé názorové rozdiely zostávajú, píše AP.
      

V Moskve sa bude nachádzať najvyšší výkonný orgán novej aliancie. Jej najvyšší súd bude mať sídlo v Bielorusku a najvyšší finančný regulačný úrad bude sídliť v Kazachstane.
      

Bieloruský autoritársky prezident Alexander Lukašenko prehĺbil závislosť svojej krajiny s desiatimi miliónmi obyvateľov od lacného ruského zemného plynu a od ďalšej ruskej finančnej podpory, aby udržal ekonomiku sovietskeho štýlu nad vodou. Ešte pred podpisom dohody vyhlásil, že nie je zmluvou úplne nadšený, ale privítal fakt, že predstavuje vzájomne prijateľný kompromis.
      

Kazachstan, vedený autokratickým prezidentom Nursultanom Nazarbajevom, je medzi uvedenými bývalými sovietskymi republikami druhou najväčšou krajinou, pokiaľ ide o veľkosť územia. Nazarbajev, ktorý je pri moci vyše dve desaťročia, manévroval celý čas medzi Ruskom a Západom. Lenže Rusko má malý vplyv na Kazachstan, keďže vďaka energetickému bohatstvu a prekvitajúcej ekonomike je rovnocenným partnerom.
      

Nazarbajev uviedol, že nová dohoda je založená na konsenze. "Dohoda je dobre vyvážená a dôkladne premyslená, berie do úvahy záujmy všetkých jej členov," dodal.
      

Kazašský líder vyjadril nádej, že nová aliancia "bude silným podnetom pre modernizáciu našich ekonomík a pomôže im stať sa celosvetovým lídrami".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona